/ ThinkStock/Getty Images
Промени в Кодекса за застраховането дават по-големи правомощия на КФН
99388
Промени в Кодекса за застраховането дават по-големи правомощия на КФН
  • Промени в Кодекса за застраховането дават по-големи правомощия на КФН
С промени в Кодекса за застраховането се предоставят по-големи правомощия на Комисията за финансов надзор да контролира фирмите в застрахователния бранш. Измененията бяха одобрени от парламентарната комисия по икономическа политика на първо четене. Завишават се санкциите до 10 милиона лева за застрахователните компании, извършили тежки нарушения.
 
КФН изпрати писмо до регулаторния орган на Кипър във връзка с „Олимпик“

С промените се въвеждат критерии за професионалната квалификация на специалистите, които продават застраховки.
 
Румен Гечев от БСП настоя за изменения, които да не позволят занапред фалит на компания в сектора, като този на "Олимпик" и определи като добра идея една от заложените промени: "Ние се съгласихме в кодекса да има изискване, че всеки акционер, който притежава не по-малко от 10% от акциите на застрахователното дружество, ще има право КФН да изисква пълна информация за това кой е този собственик, който държи поне 10% от дружеството, какъв е източникът на средствата и т.н."

Компанията „Олимпик“ дължи над 9 млн. лева на близо 200 000 българи
 
От Комисията за финансов надзор неофициално заявиха за Дарик, че по-строгият контрол върху акционерите се отнася до застрахователните брокери и че и в момента законът позволява искането за повече информация за собствеността в застрахователните компании. Между първо и второ четене в кодекса ще се внесат още промени за размера на лимита на обезщетенията за близки на жертви, загинали на пътя, защото в противен случай полицата Гражданска отговорност ще поскъпне драстично.