Прогнозират стабилизиране на цените на имотите на настоящите нива
Прогнозират стабилизиране на цените на имотите на настоящите нива / снимка: Sofia Photo Agency
Прогнозират стабилизиране на цените на имотите на настоящите нива
31742
Прогнозират стабилизиране на цените на имотите на настоящите нива
  • Прогнозират стабилизиране на цените на имотите на настоящите нива

Цените на недвижимите имоти вероятно ще се стабилизират на настоящите си нива в следващите месеци, прогнозира в интервю за Дарик Лъчезар Искров, председател на националното сдружение „Недвижими имоти". В момента средната цена на жилище е между 550 и 1100 евро на квадратен метър.

В столицата се отбелязва повишение на цените на жилищата с около 4-5 на сто, докато във Варна и Пловдив има намаление между 2,5 и 7 на сто през второто тримесечие на годината в сравнение с първите три месеца. „Характерно е, че при имотите с високо качество на строителство, които са в по-атрактивни райони, с добра инфраструктура, с услуги, се забелязва ръст, докато при останалите имоти тенденцията е обратна", каза Искров.

Най-сериозно остава положението в сектора на ваканционните имоти. Офис площите и магазините също остават проблемни. Една от причините е голямото предлагане и намаленото търсене. Само в столицата в края на годината ще има общо около 1,7 млн. кв. метра магазини и офиси. Според Искров кризата е изчистила нездравите фирми от бранша, заради което според него „ кризата в този бранш е изиграла оздравителен ефект".

 

Оферти за недвижими имоти можете да видите на сайта imoti.info