Превозвачи предлагат пътен данък за изминати километри вместо винетки
Превозвачи предлагат пътен данък за изминати километри вместо винетки / снимка: БГНЕС, aрхив
Превозвачи предлагат пътен данък за изминати километри вместо винетки
60303
Превозвачи предлагат пътен данък за изминати километри вместо винетки
  • Превозвачи предлагат пътен данък за изминати километри вместо винетки

Да се промени политиката на пътната агенция и вместо винетки, водачите да плащат пътен данък за реално изминатите километри. Това предложи в интервю за Дарик Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи. В края на месеца изтича срокът на годишните винетки за 2012-та и, но от Агенция „Пътна инфраструктура" обещаха да няма опашки по дистрибуторските пунктове.Превозвачите се оплакаха, че трудно може с камион да се влезе в населено място, за да си купи шофьорът винетен стикдер.

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров обясни, че освен в пощенските клонове и офисите на пътната агенция в страната, винетки могат да се купят и в почти всички бензиностанции.

Винетната система по пътищата далеч не е най-доброто, което може да сполети шофьорите, коментира в интервю за Дарик Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи. Винетките трябва да са лесно достъпни, за да може всеки гражданин или търговец да изпълнява задълженията си към държавата. Той обясни, че превозвачите срещат трудности с покупката на винетка за камиони. „Когато нямаш винетка, глобяват те с 1500 лева и никой не те пита, че не си могъл да си купиш. И след това няма винетки, не можеш да си купиш, спират те, „Сега какво правим?", „Ами дай ми 200 лева, иначе актът е 1500 лева". Въобще стимулираме сивата икономика отвсякъде", коментира Лалов.

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров обясни, че органите на реда проявяват разбиране и дават отсрочка на нередовните шофьори да си закупят винетка на най-близката бензиностанция или пункт за разпространение на стикерите. По молба на АПИ контролните органи на „Пътна полиция" дават гратисна дистанция на шофьорите от 25-40 км до първата бензиностанция и не правят проверки за винетки поради причината, че в много случаи най-вече чуждите шофьори не се ориентират на граничните пунктове и предпочитат да купят винетен стикер на първата бензиностнация, покрай която минават. И затова органите на КАТ не санкционират такива шофьори, твърди Лазаров.

Около 206 милиона лева са приходите за хазната от продажбата на винетки. Парите ще бъдат вложени за ремонт на пътищата у нас, но средствата са крайно недостатъчни, за да се запълнят всички дупки по републиканската пътна мрежа, призна шефът на АПИ.