Предвиждат търговският ни баланс да е положителен през 2013 г.
Предвиждат търговският ни баланс да е положителен през 2013 г. / снимка: БГНЕС

Положителен търговски баланс през 2013 година предвижда новата стратегия за експортна политика на България. През следващите пет години страната ни трябва да определи от 3 до 5 области, в които има най-голям потенциал и да насочи износа си към страните с положително търговско салдо, обясни заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.

Около три стълба е разработена визията за експортната ни политика до 2013 година: привличане на инвеститори, ориентирани към износа, развитие на инфраструктурата и засилен маркетинг в държавите, с които имаме положителен баланс. По думите на заместник-министър Явор Куюмджиев стратегията ще бъде готова до началото на лятото.

Развитието на индустриалните зони ще бъде приоритет за българската икономика Инвеститорите търсят готови и иелектрифицирани площадки с жп линии, а у нас такива площи са рядкост, коментира Явор Куюмджиев.

В момента чуждестранните мениджъри определят страната ни като място с евтино производство. В тази посока обаче не можем да се справим с конкуренцията на страните от Далечния изток. Затова стратегията включва производство на стоки с добавена стойност. В концепцията на министерството е заложено и създаване на експортна агенция, която да стимулира износа.

По думите на Явор Куюмджиев положителен баланс ще имаме през 2013 година. В момента отрицателният търговски баланс е 5,8 млрд. евро.