Председателят на ЕП: Да се запази стабилността на еврото
Председателят на ЕП: Да се запази стабилността на еврото / Reuters

Необходимо е да се запази стабилността на еврото. Това е важно за еврозоната, важно е за страните, които искат да се присъединят към зоната, а също и за страните извън нея. Това заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек в коментар по разискваните теми на Европейския съвет.

Оказване на помощ и подкрепа за изпадналата в тежка криза Гърция заради огромния държавен дефицит е една от най-важните теми на този Съвет, отбелязва БТА.

"Понякога няма друг избор и само болезнени реформи могат да позволят на една държава да премине през труден период. Като министър-председател на Полша трябваше да осъществя тежки реформи. Понякога политическата цена, която трябва да се плати, е огромна. Затова зная, че правителството на Гърция се нуждае от подкрепа, за да осъществи реформите", добави той.

Според председателя на Европейския парламент кризата в Гърция показва пределно ясно, че Европейският съюз се нуждае от силно икономическо управление и само чрез налагане на такова управление икономическата и валутна политика на съюза може да действа добре.