Подхванаха чистка и в ДКЕВР, кабинетът иска три оставки
Подхванаха чистка и в ДКЕВР, кабинетът иска три оставки / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Подхванаха чистка и в ДКЕВР, кабинетът иска три оставки
74487
Подхванаха чистка и в ДКЕВР, кабинетът иска три оставки
  • Подхванаха чистка и в ДКЕВР, кабинетът иска три оставки

С ясната уговорка, че няма списък с кадри на ГЕРБ, които трябва да сложи на ключови постове, правителството предприе поредната порция рокади във властта.

Оставките на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и двама от членовете й - Еленко Божков и Лиляна Младенова, са поискани от кабинета, към който вече официално е създаден Енергиен борд. Освен това Сливен стана поредната областна управа, в чието ръководство има промяна - Валя Радева смени на поста Корнелий Желязков, като това стана деветата поредна смяна на областни управители.
Служебният премиер Георги Близнашки се зарече, че смените на областните управители няма да надхвърлят 14 - т.е. при половината от областните градове у нас.

Има ли списък с имена за смяна?

„Няма такъв списък. Промените ги правим след внимателна преценка на работата на областните управи. Както виждате, ние не тръгнахме към поголовна смяна на областните управители", обясни Близнашки.

Ако областен управител участва в предизборната кампания, не може да излезе в отпуска, а трябва да напусне поста си.

Същото трябва да направят и трима от членовете на енергийния регулатор - председателят Боян Боев и комисарите Еленко Божков и Лиляна Младенова. Тяхното провинение е свързано със състоянието на НЕК и дефицитът от 2,9 млрд. лева в системата, както и прогнозата, че догодина дупката ще се отвори с още 900 млн. лева.

„Защото общественото доверие в тази институция, която провеждаше една политика, която открито обслужваше предходното правителство и неговата линия за изкуственото задържане на цените на електроенергията и прочие - даде много пагубни резултати. Те бяха много активни в провеждането на тази линия. Резултатът е огромната дука. Говорим за милиарди. Не е шега работа. Тук не става дума за политически натиск, защото някой не ми харесва, но хората, ангажирани с откровеното провеждане на политиката на предходното правителство, нека бъдат така добри да се оттеглят, защото тази институция има да взема изключително важни решения", добави служебният премиер.

От своя страна енергийният министър Васил Щонов успокои, че токът няма да скочи с 50 на сто изведнъж, а обеща плавен и поносим за потребителите скок.

Според вицепремиера Екатерина Захариева, която оглави Енергийния борд, позицията им трябва да е ясна до четвъртък.