„Паяците” в Приморско печелят на 100 %
„Паяците” в Приморско печелят на 100 % / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Двата „паяка” в Приморско, които принудително вдигат неправилно паркирали автомобили, нямат касови апарати, така че печалбата е сто процента. Това констатираха при проверка инспектори от НАП, съобщават от приходното ведомство.

На глобените шофьори фирмата издава „хвърчащи листчета”, които никъде не се отчитат и нямат стойността на счетоводен документ. За липсата на касови апарати в двата репатриращи автомобила на собственика са съставени два акта. Третият акт на същата фирма е за опит за укриване на оборот. При пристигането си на паркинг, стопанисван от дружеството, данъчните направили т.нар. „контролна покупка” – паркирали своя автомобил, срещу което им били поискани 2 лева. Касовата бележка, която получили обаче, била за 1 лев.

Данъчни екипи вчера са направили 28 проверки на заведения за хранене в Созопол и Слънчев бряг. Съставени са 10 акта – основно за неиздаване на касови бележки и за констатирана разлика между отчетения и реалния оборот. Там продължава и нощното наблюдение на дискотеките.

Екипите на НАП по Северното Черноморие само за ден са съставили 57 акта за неиздаване на касови бележки. Санкционирани са собственици на ресторанти, питейни заведения и дискотеки във Варна, Кранево, Албена, Златни пясъци, курортен комплекс Св.св. Константин и Елена и Балчик. От ресторант в Балчик е иззет касов апарат, заради съмнения, че фискалното устройство е било манипулирано с цел укриване на оборот.

С глоби между 500 и 3000 лева се санкционира всяко от констатираните от данъчните нарушение на наредба, която регламентира регистрирането и отчитането на продажбите в търговските обекти чрез касови апарати.

По време на акциите инспекторите са записали номерата на 60 луксозни автомобила. Извършва се и физическо наблюдение на луксозни имоти по Черноморието, за чиито собственици ще се изиска информация от общините. Екипите на НАП ще проверяват дали имуществата съответстват на доходите на собствениците им.