Опозицията обвини управляващите в кражба на закoнопроект
Опозицията обвини управляващите в кражба на закoнопроект / снимка: БГНЕС

От ГЕРБ обвиниха управляващите в "кражба" на законопроект за промени в Кодекса на труда. В пленарната зала мнозинството прие предложението на Министерския съвет за изменения в трудовото законодателство, с които се регламентира трудов договор с условие за стажуване, и отхвърли проектите на ГЕРБ и на "Атака", предаде БТА.

Каква е заслугата на БСП и МТСП, които откраднаха нещо, което ГЕРБ направи, попита в кулоарите на парламента бившият министър на труда Тотю Младенов. Той обясни, че правителството на Борисов още преди три години е "вкарало" в КТ стажантските договори - първо само за завършилите висшисти без работа, а по-късно е присъединило и среднистите, и тези с професионално образование. Всичко това е било направено по ОП "Развитие на човешките ресурси". Със средства от нея са били плащани заплатите и осигуровките както на стажантите, така и на техните работодатели и това е било 100 процента в помощ на бизнеса.

В резултат над 30 хиляди млади хора за последните две години намериха работа, като около 55 на сто от тях са останали при работодателите, при които са стажували, отчете Младенов. Той изрази безпокойство, че днешните управляващи целенасочено бавят отпускането на средства по оперативната програма, необходими за изпълнение на европейската Младежка гаранция. Според данни на "Евростат", цитирани от Светлана Ангелова  от ГЕРБ, към момента младежката безработица у нас е 29,4 процента. Тя предупреди, че днешната власт ще плати висока цена за това, че не се вслушва в идеите на опозицията заради политически инат, и първият шамар ще дойде именно от младите хора още на евроизборите през май. Ангелова отбеляза, че техният проект е внесен в НС още на 22 октомври 2013 г. и над три месеца "стоя във фризера".

Между първо и второ четене ГЕРБ ще внесе предложението на бизнеса да бъде дадена възможност за стаж на младежите повече от един път /както е предвидено в момента/ - няколко пъти, но при различни работодатели в различни сфери.. В одобрените днес на първо четене от депутатите промени в кодекса, предлагани от правителството, не е уреден статутът на наставниците, възможностите за едностранно прекратяване на контракта, продължиха да изброяват негативите на проекта от ГЕРБ.

Председателят на Комисията по труда и социалната политика в НС Корнелия Нинова обеща комисията да не приема нито едно решение, без то да е обсъдено първо от социалните партньори в Тристранния съвет.