„Ноубъл Енерджи проявява интерес за търсенето на газ и нефт в Черно море
„Ноубъл Енерджи проявява интерес за търсенето на газ и нефт в Черно море / снимка: ГЕРБ

Американската газова и петролна компания „Ноубъл Енерджи", която е открила и оперира най-голямото дълбоководно находище на газ в света в Средиземно море, проявява интерес да разшири дейността си с проучвания в Черно море. Това е съобщила регионалният мениджър по проучванията за Европа, Азия, Австралия и Южна Америка в „Ноубъл Енерджи" Тифани Хопкинс по време на среща с председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на "Булгартрансгаз" Делян Димитров, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Exxon Mobil обмисля участие в конкурсите за нефт и газ в Черно море

Поради интереса от разширяване на дейността си в региона, от „Ноубъл Енерджи" следят с интерес процедурите по обявяването на конкурса за разрешителни за търсене и проучване на газ и нефт в българските блокове „Терес" и „Силистар". Тифани Хопкинс е подчертала, че намират процедурите и документацията по конкурсите за ясни и изключително облекчени и опростени от гледна точка на компаниите.

„Това прави България привлекателно място за развитие на проекти от газовия и нефтения сектор. Като фирма, оперираща в европейски територии, ние познаваме европейското законодателство и за нас няма да е проблем да участваме в конкурсите за „Терес" и „Силистар", като част от Европейския съюз. Представянето на възможностите на блоковете, което правите в момента, е изключително важна, тъй като участието в тези конкурси при рекордно ниските цени на петрола е предизвикателство пред всяка компания", е коментирала още регионалният мениджър на „Ноубъл Енерджи".

От американската компания се интересували от консумацията на газ в България и възможностите за транзит през газопреносната мрежа на страната. Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев е заявил, че се очаква нарастване на потреблението на газ както за бита, така и от бизнеса заради предстоящото присъединяване на повече домакинства към мрежата и осигуряването на достъп до газ на големи индустриални консуматори - като тези в региона на Пирдоп, Божурище и други.

Започват конкурсите за търсене на нефт и газ в "Силистар" и "Терес"

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков пък е подчертал, че Българи разполага със силно развита газова инфраструктура, а в момента страната ни изгражда интерконекторни газови връзки със съседните Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, след което капацитетът на системата ни за пренос на газ ще се увеличи многократно. Делян Димитров от „Булгартрансгаз" е представил пред „Ноубъл Енерджи" техническите възможности на газопреносната мрежа и съответните такси за пренос.

Борисов: Взимаме най-смелото решение, но ще се опитат да бутнат правителството

Хопкинс е обяснила, че според компанията сега Черно море е много по-привлекателен район за проучване, отколкото преди десетина години, заради значителните открития в румънски териториални води и заради резултатите от проучвателните дейности в турската част на Черно море.

***

Обявата за конкурсите за проучване за нефт и газ в блоковете "Терес" и "Силистар" в Черно море е публикувана в официалния вестник на Европейския съюз на 18 април. Компаниите, които желаят да участват, могат да купуват документи до 17 август 2015 година и да подават оферти до 21 септември тази година. Очакванията са конкурсите да привлекат вниманието на световните лидери в бранша, след като наблизо компаниите "Тотал", ОМВ и "Репсол" вече проучват блок "Хан Аспарух". Очаква се първият сондаж за газ там да бъде извършен през февруари догодина.