Exxon Mobil обмисля участие в конкурсите за нефт и газ в Черно море
Exxon Mobil обмисля участие в конкурсите за нефт и газ в Черно море / снимка: БГНЕС

Exxon Mobil („Ексон Мобайл") се отнася много сериозно към възможността за участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море.

Това е заявил вицепрезидентът по проучванията за Европа и Каспийския регион в „Ексон Мобайл" Стейси Уелтмър на среща с председателя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев, ресорния зам.-министър Жечо Станков и заместник-председателя на УС на  „Булгартрансгаз" Делян Димитров. Срещата се е провела в офиса на „Ексон Мобайл" край Хюстън (щата Тексас, САЩ).

Започват конкурсите за търсене на нефт и газ в "Силистар" и "Терес"

По време на срещата вицепрезидентът на „Ексон Мобайл" Стейси Уелтмър е подчертала, че американската компания проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока „Терес" и „Силистар" в Черно море.

Добрев е дал на американската компания информация за параметрите на двата блока, като е отбелязал, че обявата за старта на конкурсите вече е публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз.

Борисов: Взимаме най-смелото решение, но ще се опитат да бутнат правителството

След провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата "Силистар" и "Терес" ще бъде предоставено за срок от 5 години, като може да бъде удължен два пъти с по 2 години, е обяснил от своя страна Жечо Станков. Представителят на "Булгар­трансгаз" е напомнил, че в момента България е започнала изграждането на междусистемни газови връзки със съседните страни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция и след изграждането им капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. куб. м годишно и освен това вече е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на съществуващото газово хранилище в Чирен.

От „Ексон Мобайл" са заявили, че оценяват и имат конкретни очаквания към потенциала в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването както на румънската част, така и на други части на Черно море.

Първият сондаж за газ в "Хан Аспарух" - през февруари догодина

Обявата за конкурсите е публикувана в официалния вестник на Европейския съюз на 18 април. Компаниите, които желаят да участват, могат да купуват документи до 17 август 2015 година и да подават оферти до 21 септември тази година. Очакванията са конкурсите да привлекат вниманието на световните лидери в бранша, след като наблизо компаниите "Тотал", ОМВ и "Репсол" вече проучват блок "Хан Аспарух". Очаква се първият сондаж за газ там да бъде извършен през февруари догодина.