Найденов към протестиращите: Вратата на кабинета ми е отворена за преговори
Найденов към протестиращите: Вратата на кабинета ми е отворена за преговори / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Найденов към протестиращите: Вратата на кабинета ми е отворена за преговори
47535
Найденов към протестиращите: Вратата на кабинета ми е отворена за преговори
  • Найденов към протестиращите: Вратата на кабинета ми е отворена за преговори

Министърът на земеделието Мирослав Найденов призова фермерите, които излязоха на национален протест, да не блокират границите на страната, защото съседните на България държави може да предявят финансови искове заради спирането на гарантираното от европейските разпоредби свободно движение на хора и стоки в ЕС. Найденов свика извънредна пресконференция по повод на земеделските протести. Той се обърна чрез медиите към протестиращите с думите, че вратата на кабинета му е отворена за преговори с техните асоциации. До момента обаче никой не го е потърсил.

Найденов обясни, че са несправедливи твърденията на протестиращите феремери. Той отчете, че не са намалени парите за земеделие през следващата година. Според разчетите през 2012 г. общо в сектор „Земеделие” ще влязат 200 млн. лева повече, отколкото през тази година. През 2011 г. в сектора влиза 1 066 488 000 лева, а догодина сумата нараства на 1 258 130 000 лева. Важно в случая е преразпределението на парите, което в конкретния казус е за сметка на националните доплащания на единица площ. Тези разчети ще ощетят основно зърнопроизводителите и затова това протест не е на всички земеделски стопани, а именно на националната асоциация на зърнопроизводителите, обясни земеделският министър.

Мирослав Найденов коментира още, че държавата плаща субсидия на сектори, които са затруднени и имат нужда от финансова подкрепа. „Ние нямаме зеленчуци, плодове и месо и се налага да внасяме, а в същото време изнасяме зърно. Какво го грее обикновения български гражданин, че субсидираме пшеницата, която изнасяме”, коментира още министърът. Той бе категоричен няма да се преразпределят повече средства в секторЗемеделие” оттук нататък.