Методи Андреев ще иска оставката на Лукарски
Методи Андреев ще иска оставката на Лукарски / снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ в Пловдив и областта ще поискат поредица от проверки за актуалното състояние на ВМЗ-Сопот и за периода от три години назад, каза днес в Пловдив Методи Андреев.

Проверките ще бъдат от всякакви институции, които имат отношение, закани се той и уточни, че ще инициира поредица питания на парламентарен контрол към ресорния министър Лукарски веднага след изборите. Според Андреев, последните три директорски съвета на ВМЗ-Сопот не са работили в интерес на предприятието, а за частни и партийни цели.

Смениха изненадващо ръководството на ВМЗ-Сопот

Методи Андреев би поискал оставката на министъра на икономиката Божидар Лукарски заради неефективната работа на последните два борда на ВМЗ-Сопот и заради неясното уволнение на доскорошния търговски пълномощник Богдан Богданов. Заради нередностите, депутатът прекръсти министъра на „Лукавски”.

Андреев не е доволен от новия Борд на директорите в държавното дружество, избран на 15 септември тази година и настоява за нов Съвет на директорите. Вчера, каза той, на среща със синдикатите в оръжейницата е станало ясно, че отново зрее напрежение. В новия борд влизат изпълнителният директор Иван Гецов, Владислав Тоцев от квотата на държавата и отново Любомир Джапаров.

„Над Гецов тегне съмнението, че е съпричастен с взривовете в Иганово. Бил е и бил обект на разследване от държавните институции. Тоцев пък е постъпил на работа в МИ през 2012 г. и тогава е бил съдружник на фирма, която е голям клиент на ВМЗ. При него има конфликт на интереси. Този борд не е добре посрещнат от синдикатите и в завода зрее напрежение. Така не се постъпва с коалиционен партньор, който носи основната отговорност”, заяви Андреев.

Източник: БГНЕС