Лятното часово време пести ток, колкото от един ден работа на АЕЦ Козлодуй
Лятното часово време пести ток, колкото от един ден работа на АЕЦ Козлодуй / снимка: Guliver/Getty Images

Цялата спестена енергия за осветление от преминаването от стандартно към лятно часово време може да се определи като 12-часова работа на АЕЦ "Козлодуй" на пълна мощност, което на годишна база е минимално. Това заяви председателят на комисията по енергетика в НС Рамадан Аталай, предаде БГНЕС.

Идеята за преминаване от стандартното часово време към лятното бе реализирана за пръв път през 90-те години, тогава се очакваше да се спести сериозно количество електроенергия още в производствената част, коментира депутатът. С идеята, че така се удължава светлата част на деня, но статистиката показва, че намалението е в незначителни обеми.

Европейските страни все още поддържат удължаването на светлата част на деня, би трябвало да се направи анализ и да се обобщят изводите. Ако дадем за пример Русия, която се отказа от това преминаване към лятно часово време, в днешно време няма да бъдат разбрани ползите за обществото. От друга страна мисля, че хората свикнаха с преминаването от стандартното към лятното часово време, подчерта Аталай.

Води се статистика в България, правят се съответните анализи и по всяка вероятност общото решение, ако се наложи промяна, трябва да е на ЕС, заключи Рамадан Аталай.

От извършен анализ за влиянието на лятното часово време, изготвен от инж. Ангел Георгиев от Централното диспечерско управление в ЕСО ЕАД, става ясно, че е налице постепенно линейно отслабване на влиянието на промяната.

Аналогични тенденции са установени в повечето европейски страни в рамките на извършено мащабно изследване за влиянието на лятното часово време върху икономическите отрасли и аспекти на човешката дейност и поведение.

Има условия за започване на широка дискусия за предимствата и недостатъците от неговото въвеждане и обсъждане на възможността в определен период то да бъде отменено.

През 2011 г. лятното часово време бе отменено в Русия.