Куюмджиев: Българските фирми са намерили пътя към Косово
Куюмджиев: Българските фирми са намерили пътя към Косово / снимка: БГНЕС
Българските фирми вече са намерили пътя си към Косово и не се страхуват да инвестират или търгуват там. Това заяви пред Дарик заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, който е единственият представител на изпълнителната власт, посетил Косово след обявяването на независимостта. Той определи като добра идеята България да направи свое търговско представителство в Косово подобно на примера на други държави.

Ето в кои сфери според него българският бизнес може да се включи след проведените разговори с министрите на икономиката и на енергетиката на Косово:

В момента те имат голяма нужда от петролни продукти, в някаква степен от хранителни продукти, селскостопанска продукция – говореха за зърно, жито, пшеница и подобни. Имат нужда от транспортни фирми, които да се занимават с вътрешен транспорт или със стокообмена им с околните държави.

В какви сфери виждате след посещението си там възможностите на нашия бизнес?

Енергетика, строителство, транспорт, производство на различни неща, те имат големи залежи от стомана, имат залежи от въглища, които не са разработени. За всичките тези неща и двамата министри завиха, че готови да подкрепят евентуален български интерес.