Калфин се похвали със спад на безработицата до 9%
Калфин се похвали със спад на безработицата до 9% / снимка: БГНЕС, архив
Калфин се похвали със спад на безработицата до 9%
82736
Калфин се похвали със спад на безработицата до 9%
  • Калфин се похвали със спад на безработицата до 9%

За първи път от много години насам се бележи спад на безработицата до 9%. С това се похвали вицепремиерът Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол.

За първи път от много години заетите в България са над 3 млн. души и безработните са 9.1 на сто, каза със задоволство министъра, като се позова на данните на агенцията по заетостта към края на септември.

Кои специалности гарантират минимум 3000 лева заплата на месец

Прогнозните резултати за тази година за намаляване на безработицата и за създаване на работни места са били надминати, каза Калфин. Той се надява тенденцията да се запази до края на годината.

Животът без работа може да е фатален

„Действително, нормално е в края на всяка година се завишава броят на безработицата, но ако сравним всички предишни години, 2015-а е годината, в която има видимо намаляване на безработицата и се сблъскваме със следващ проблем. Аз ще помоля народните представители да помислим как можем да го решим - става въпрос за интереса на бизнеса да наема хора с увреждания за мерките, които вземаме, за да подпомогнем тези, които са трайно извън пазара на труда", каза Калфин.

Сезонната заетост - 39 000 души останали без работа в края на лятото

Трябва да се потърсят механизми за връщане на пазара на труда за хора, които остават с ниско образование и живеят в отдалечени райони, обърна внимание министърът на депутатите.