/ ThinkStock/Getty Images
Какво препоръчаха експертите от МВФ при поредната мисия у нас?
100530
Какво препоръчаха експертите от МВФ при поредната мисия у нас?
  • Какво препоръчаха експертите от МВФ при поредната мисия у нас?
Здравеопазването е скъпоструващо и недостатъчно ефективно, а доплащанията, които правят пациентите, са високи. Това е позицията на Международния валутен фонд, който проведе поредната си мисия у нас. Експертите от Вашингтон препоръчаха да се подобри събираемостта на приходи от данъци.

Председателят на БСК: Нека НАП действа партньорски с добросъвестните търговци
 
Фондът смята, че приходната администрация трябва да активизира усилията си в събирането на ДДС. Аргументите за това от Джоу Лий от Международния валутен фонд: "Събираемостта на приходите е на високо ниво в сравнение с други страни, но има какво да се работи в тази посока. Например необходими са усилия в събираемостта на ДДС. Затова ние препоръчваме да бъде направена оценка на капацитета на приходната администрация с цел да се разработи стратегия за подобряване на ефикасността й".
 
Експертите от Вашингтон препоръчват публичните финанси да се изразходват по-ефективно. Според фонда необслужваните кредити намаляват, но техният размер остава голям.
 
Правителството увеличи заплатата на шефа на НАП

Специалистите препоръчват реформи в образованието и здравеопазването, съветват да се укрепи доболничната помощ и профилактиката. Като цяло препоръката е разумно да се харчат публичните финанси, както и да се направят реформи в институциите.

Миналата година премиерът Бойко Борисов похвали приходните агенции за работата им. В началото на тази година заплатата на директора на Националната агенция за приходите Галя Димитрова беше увеличена на 5000 лева. В решението си правителството е отчело приноса на Димитрова за успешното изпълнение на целите на агенцията, свързани със събираемостта на приходите, е записано в официалното съобщение на правителството.