Инспекторите от рибарската агенция настояват да имат право да носят оръжие
Инспекторите от рибарската агенция настояват да имат право да носят оръжие / снимка: DarikNews.bg

Инспекторите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури настояват за по-големи правомощия, включително и за правото на носене на служебно оръжие, за да изпълняват по-ефективно контролните си функции. Началникът на агенцията в Шумен Музафер Ехлиманов е отправил такова искане към земеделския министър проф. Димитър Греков, който е на визита в града.

По думите на Греков, инспекторите полагат големи усилия за опазване на рибния фонд и аквакултурите, но без определени правомощия. „Изказана бе необходимостта от по-големи правомощия и от нуждата за носене на оръжие", допълни министърът. Той не поясни, какво точно е становището му по тези искания, но оцени факта, че трудът на инспекторите остава напразен, след като съставените от тях актове на заловени бракониери много често биват обжалвани и съответно отменяни от съда. Греков подчерта само, че са нужни по-сериозни санкции за нарушителите.

„Не само, че актът отпада, а и примерно нашите служители трябва да върнат мрежата на заловения нарушител - това е подигравка със закона, подигравка с дейността, която вършат тези хора, за това трябва да се направи промяна, която да е действаща", каза още министър Греков.

За да се улесни контролът, упражняван от служителите на рибарската агенция министерството обмисля от следващата година да въведе обща, сезонна забрана за риболов за всички видове сладководни риби по време на размножителния им период. През настоящата година има разминаване в забранителните периоди за риболов на определени видове риба, което изключително затруднява работата на ИАРА.