Финансовите министри от Еврозоната не се разбраха за Гърция
Финансовите министри от Еврозоната не се разбраха за Гърция / снимка: БГНЕС

Срещата на финансовите министри от Еврозоната приключи, без да бъде взето решение за Гърция като се очакват нов кръг преговори в следващите дни, съобщават европейски представители, цитирани от АФП.

"Срещата на Еврогрупата приключи. Работата продължава. Институциите (кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ) оценяват предложенията", заяви финландският финансов министър Александър Стуб.

Оланд: Гърция трябва да остане в еврозоната

В същото време европейският комисар за въпросите на еврото Валдис Домбровски заяви, че се очаква групата да заседава отново тази седмица. "Имаме нужда от сделка в следващите дни", каза той.

След края на срещата председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че новите предложения на Атина представляват "възможност" за сключването на нова сделка по-късно през седмицата.

Лидерите на ЕС предлагат засилване на контрола на Брюксел над еврозоната

Изказването му идва на фона на песимистичния тон, с който някои от министрите влязоха на извънредните разговори днес. По-рано германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че в плана на Гърция има твърде малко нови неща и те не могат да дадат основата за сключване на преговори.

Кредиторите видяха добра основа в новите предложения на Гърция

"Не съм запознат с никакви нови предложения... До сега нямаме значими предложения", каза той в навечерието на извънредната среща на финансовите министри. "Не виждам как ще сме способни да подготвим среща на Еврозоната, ако нямаме реални предложения", каза още Шойбле.

Ципрас представи на Меркел, Оланд и Юнкер гръцките предложения

Според гръцката преса предложенията на Атина, които се обсъждат в Брюксел, са фокусирани върху размера на ДДС, ранното пенсиониране и увеличението на някои данъци.
Според европейски източник на агенция АФП Атина е направила и някои предложения, свързани с пенсионния и отбранителния сектор. Местни издания съобщават и за увеличаване на ДДС и върху хотелския престой - от 6,3% на 13% , както и този върху ресторантите - от 13% на 23%. По въпросите на пенсионната система, ранното пенсиониране ще се елиминира от 2016 г., а не постепенно. Също така се предвижда и орязване на допълнителните пенсии над 1000 евро.

Източник: БГНЕС