Енергиен експерт: Държавата реагира адекватно по казуса с Овергаз
Енергиен експерт: Държавата реагира адекватно по казуса с Овергаз / снимка: БГНЕС, архив

Енергийният експерт Атанас Тасев смята, че държавата е реагирала адекватно и своевременно по казуса с "Овергаз". Проблеми за потребителите на газ няма да има заради случая. Това коментира пред „Фокус" енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка със спрените доставки за „Овергаз" от руското дружество „Газпром експорт" и реакцията на държавните институции.

Борисов: Русия и "Газпром" нямат никаква вина по случая "Овергаз"

„Проблемът, който възникна при газовите компании, бе по-скоро вътрешнокорпоративен", обясни проф. Тасев. „До неотдавна единственият доставчик и снабдител беше държавната компания „Булгаргаз". В изпълнение на третия енергиен пакет тя се раздели на две - транспортиращата компания „Булгартрансгаз" и „Булгаргаз". Всички количества, които се доставяха минаваха през схемата на „Булгаргаз", като търговец, но след изпълнението на третия пакет се появи нов играч - „Овергаз". Той, базирайки се на третия енергиен пакет, изпрати писмо до Брюксел и оттам потвърдиха, че „Овергаз" има основание да получи капацитет да транзитира собствени количества газ, които да договарят с „Газпром експорт". Това стана факт", обясни експертът.

Шефът на БЕХ: Държавата помогна да се предотврати една криза

Проф. Тасев допълни, че този т.нар. „семеен скандал" беше уреден, като държавните доставки, около 3,3 млрд. куб. м на годишна база бяха разделени на две равномерни части между двата доставчика.

"Овергаз": Нямаме задължения с настъпил падеж към нито една институция

Експертът обясни още, че напрежението в газовия сектор в навечерието на Нова година се е породило от това, че е трябвало да се реши чисто административно и финансово как ще се извършва плащането и кой ще плати допълнителни неустойки в размер на 10%.