Е.ОH-България иска поскъпване на тока
Е.ОH-България иска поскъпване на тока / снимкa: Sofia Photo Agency

Поскъпване на тока от първи юли ще поискат от Е.ОH-България, които доставят електричество в Североизточна България. Това съобщи на среща с журналисти Гюнтер Шуберт, председател на Управителния съвет на дружеството "Е.ОН-България. Според него цените на електроенергията в България са най-ниските в Европа.

До края на февруари искането на всяко от трите електроразпределителни дружества за промени в цените на тока трябва да бъде съобщено в медиите. Шуберт обясни, че в бъдеще трябва да се обмисли вариант, при който по-бедните абонати да бъдат защитени при поскъпване на тока.  Не е честно пенсионер със 100 лева пенсия да плаща същата цена за електроенергия, както и човек с висок доход, който си отоплява с ток външния басейн, коментира шефът на ЕОН.

Дружеството ще предложи на енергийния регулатор и въвеждането на „такса електромер", тъй като то има разходи по отчитането на електромерите и за поддръжка на мрежата дори и за периоди, в които клиентите реално не потребяват ток. Гюнтер Шубърт обаче не уточни в какъв размер трябва да е таксата.