Добрев: Не можем да очакваме горивата у нас да струват 1 лев/литър
Добрев: Не можем да очакваме горивата у нас да струват 1 лев/литър / БГНЕС

Зам.-председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Делян Добрев стигна до извода, че при спад на петрола със 70-80 долара би трябвало да очакваме значително по-висок ръст на икономиката.

Добрев се позова на американско проучване, което доказва, че 10 долара по-ниска цена на петрола води до 0,5% ръст на
икономиката в две последователни години.

Дизел за 1,59 лв. от тази седмица обеща Марешки

"Цената на петрола падна, но не можем да очакваме горивата у нас да струват 1 лев, защото има високи акцизи и ДДС", обясни Добрев пред БНТ.

Четири-пет години чакаме Комисията за защита на конкуренцията да каже дали има картел на горивата в България, посочи още той.

Още по-евтини горива ни очакват в началото на март

Преди дни бе направена прогноза, че цените на бензина А95 и дизела ще паднат до 1,83-1,85 лв./литър в началото на март вследствие на срива на петрола на световните пазари.

За последните петнадесет месеца цената на петрола се е понижила със 70 процента.

За последния месец цената на американския петрол се понижи от 40 долара на 30 долара за барел, а цената на някои регионални сортове достигна дори под 20 долара.

Цените на петрола стигнаха 30 долара, но производителите не искат да спрат добива

Цените на февруарския фючърс на американския петрол WTI за кратко спадна вчера под 30 долара за барел. През първата половина на деня и WTI, и северноморската смес „Брент" след спада в началото на търговията се покачи над 32 долара, включително и заради информацията, че някои страни-членки на ОПЕК искат да организират извънредна среща, за да обсъдят положението на пазара. Но растежът не продължи дълго.