ДКЕВР очаква от новия кабинет мерки срещу увеличение на цената на тока
ДКЕВР очаква от новия кабинет мерки срещу увеличение на цената на тока / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДКЕВР очаква от новия кабинет мерки срещу увеличение на цената на тока
76058
ДКЕВР очаква от новия кабинет мерки срещу увеличение на цената на тока
  • ДКЕВР очаква от новия кабинет мерки срещу увеличение на цената на тока

Цената на тока ще се повиши, ако новото правителство не предприеме активни мерки, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова.

В случай, че бъдещият кабинет не търси диалог, Комисията сама ще се обърне към него, каза още тя.

Към момента ДКЕВР не предвижда по-високи цени на електрическата енергия с аргументите, че това ще са допълнителни разходи или за НЕК, или за крайните потребители. Въпреки тенденцията, която се забелязва за намаляване на цената на природния газ, няма да има и понижение на цената на тока.

„Ако се задържи тази тенденция, има вероятност в края на тримесечието цената на природния газ да бъде по-ниска, което ще даде възможност на топлофикациите непроменяйки цените да имат някакви допълнителни приходи", заяви Тодорова.

Тя коментира и възможния риск за системата при случай на фалит на КТБ, тъй като някои от дружествата имат пари в банката, но Комисията не даде ясен отговор какво би било тяхното бъдеще: „Нямаме идея от регулаторна гледна точка какво можем да направим. Това си остава проблем на дружествата и все още нямаме никаква политика по този въпрос. Не знаем дали ще фалира, не знаем дали ще се загубят парите. Това ще бъдат неща, които ще решаваме, когато се случат нещата, ако се случат".

Председателят на ДКЕВР разясни и развитието на кореспонденцията с ЕК относно изпратените до Комисията жалби за неправомерна държавна помощ на ТЕЦ-ове и ВЕИ-та: „Получили см въпроси от ЕК, на които ние трябва да отговорим. Вероятно ще има дълъг диалог, в който те ще ни задават въпроси и ние ще отговаряме. По отношение на конкретното мнение на Комисията дали това е забранена помощ или не, ние всъщност не можем да отговорим на този въпрос по друг начин, освен по начина, по който е формулирано в жалбата на самата комисия. Държавата трябва да отговори на въпроса дали приема това, което е написано в жалбата".

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще следва политика за непроменяне на цените на тока. За да бъдат постигнати облекчения на цените обаче, Светла Тодорова отправи препоръки към 43-тия парламент. Като възможност за постигане на целта тя посочи законодателни промени, свързани с възобновяемите енергийни източници.