Депутатите отхвърлиха данък „Такси
Депутатите отхвърлиха данък „Такси / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите отхвърлиха данък „Такси"
82728
Депутатите отхвърлиха данък „Такси"
  • Депутатите отхвърлиха данък „Такси"

Таксиметровите шофьори няма да бъдат облагани с нов годишен данък. Причината - парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Предвиждаше се въвеждането на такси от 400 до 1000 лв. за всяка таксиметрова кола. Идеите не бяха приети и при разглеждането им в транспортната комисия, а в зала получи подкрепата основно на ГЕРБ.

Копърките изчезват със законови промени

На практика с предложените промени се правеха поправки в Закона за автомобилните превози, връщащи старото положение да може водачи да осъществяват превоз за собствена сметка от името на големите компании, без да бъдат назначавани на трудов договор.

Според транспортния министър така направените предложения са прибързани, въпреки че са съгласувани. „Въпреки че ние като министерство сме ги съгласували, отчитам, като грешка, че прибързано сме ги съгласували тези изменения”, каза Ивайло Московски.

ГЕРБ и БСП спориха за въвеждането на патентен данък за таксиметровите превози

По думите му с данъка системата би изпаднала в хаос, защото технически тези промени не могат да бъдат направени в заложения от предложенията срок, нито пък биха могли да бъдат сключени трудови договори, нито пък може да се направи префискализация да апаратите, нито пък ако тези, които не желаят да сключат договори, могат да успеят да изпълнят изискванията.

Министърът поиска, за да не се създава хаос в системата да остане съществуващото положение, а следващата седмица да се създаде работна група между всички заинтересовани страни.