Дефицитът в енергетиката ще расте, ако не се вземат мерки, предупреди Щонов
Дефицитът в енергетиката ще расте, ако не се вземат мерки, предупреди Щонов / снимка: БГНЕС
Дефицитът в енергетиката ще расте, ако не се вземат мерки, предупреди Щонов
74598
Дефицитът в енергетиката ще расте, ако не се вземат мерки, предупреди Щонов
  • Дефицитът в енергетиката ще расте, ако не се вземат мерки, предупреди Щонов

Без да стане ясно с колко точно, служебният енергиен министър Васил Щонов подкрепи плавното покачване на цената на тока в следващите години. След заседание на правителсвото той подчерта, че повереният му сектор е поставен в тежка ситуация без изход, но допъли, че решението за тока е на ДКЕВР. Към средата на 2014-а дупката в бюджета на сферата е 2,9 млрд. лв., а до края на следващата година може да достигне 5 млрд. лева.

Мерките, предприети от ДКЕВР за намаляване на дълговете, са се оказали неработещи, стана ясно от обясненията на енергийния министър Васил Щонов. По думите му трябва бързо да се предприемат пет стъпки, за да се излезе от ситуацията.

Относно мерките, които трябва да се вземат, Щонов посочи, че те трябва да са по отношение на дългосрочните договори за изкупуване на енергия, цената на тока от възобновяеми източници, цената на електроенергията от когенерациите и централи, които не са екологизирани и не отговарят на екологичните норми, както и по-добра работа в държавните предприятия, където могат да се спестят разходи при едно по-добро управление на инвестиционната и оперативна политика, при капиталовите разходи и оперативните разходи.

Според Щонов, ако не се предприемат тези стъпки, има само още едни възможен вариант: "Има и шести вариант - просто да се вземат тези пари, те всъщност и са като държавен дълг, но тогава остава въпросът, че след три или четири години, ако не се реформира системата, ще се натрупат още три милиарда, а след още три години още три милиарда. И какво, накрая заради една нереформирана система да фалира държавата ли", попита Щонов.

Според анализа на служебното правитество във министерствата липсват пари и са сключвани необезпечени договори. Затова приоритет на следващото правителство трябва да бъде предложение за актуализация на бюджета.

Служебното правителство е взело решение да освободи трима членове на ДКЕВР, съобщи след заседанието вицепремиерът Екатерина Захариева. С постовете си се разделят Боян Боев и Лиляна Младенова заради подадени от тях молби, а Еленко Божков е отстранен поради конфликт на интереси. Захариева съобщи,че за председател на комисията е избрана Светла Тодорова, а за членове - Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова.

Вижте подробности за смените в ДКЕВР