Датчани помагат на „Кремиковци” за екопрограмата му
Датчани помагат на „Кремиковци” за екопрограмата му / снимка: Sofia Photo Agency

Датската компания Гронтмил Карл Бро ще консултира „Кремиковци” по изпълнението и привличането на инвеститори за екологичната програма на дружеството. Двете дружества подписаха рамково споразумение за сътрудничество в областта на опазването на околната среда.

Не разглеждаме перспектива, при която „Кремиковци” ще бъде затворен или няма да получи комплексно разрешително, коментира изпълнителният директор на комбината Александър Томов и допълни, че договора с датския консултант е гаранция за екологична стабилност.

Готови сме на поемем дори по-строги екологични изисквания, коментира Томов предстоящото следващия месец решение на Министерството на околната среда и водите по заявлението за комплексно разрешително на завода

Първият етап от работата на Гронтмил в „Кремиковци” е да се направи оценка на изготвената вече екологична програма, след което ще бъдат определени най-важните и спешни проекти. На следващ етап датчаните ще помогнат на комбината и в търсенето на финансов ресурс за реализация на екологичната програма.