Данъчните проверяват атракционите през летния сезон
Данъчните проверяват атракционите през летния сезон / БГНЕС, архив

Над 80 на сто от басейните в столицата, Софийска област, областите Благоевградска, Кюстендилска и Пернишка, са селектирани за проверка, съобщиха от пресцентъра на НАП.

През лятото има засилен контрол върху атракционите на открито, които са със сезонен характер - басейни, картинг писти, увеселителни паркове, спортни съоръжения и други обекти, свързани с развлечение и отдих. Проверките се правят концентрирано през почивните дни, когато има най-висок интерес към използването на този вид услуги.

Оборотите на дискотеките скочиха в присъствието на данъчните

Целта на данъчните е чрез постоянните оперативни проверки да промени начина на мислене и поведение на търговците, за които да стане нормална практика коректното отчитани на оборотите. Контролът на място не цели да стресира персонала, а да стимулира недобросъвестните търговци да станат коректни данъкоплатци, се посочва в съобщението.

Екипите от данъчни инспектори са направили над 6000 проверки от началото на годината. Констатирани са над 1200 нарушения. Наложени са санкции за над 400 000 лв.

Всеки втори търговец в Слънчев бряг крие обороти

От НАП отчитат тенденция за повишаване на данъчната дисциплина при търговците. През 2015 г. за първото шестмесечие са направени 3800 проверки, при които са установени 855 нарушения.

При проверките са установени различни видове нередности, като най-често срещаните са свързани с регистрирането и отчитането на продажби чрез фискални устройства. От съставените актове, 43 на сто са за неиздаване на фискални бонове. Събрани са над 400 000 лв. от 600 недобросъвестни търговци, на които са наложени санкции за неспазване на данъчно-осигурително законодателство.

Сигнали за нередности може да подавате на Информационния център на НАП на тел.: 0700 18 700 или на електронна поща: infocenter@nra.bg.