Цветанов е оптимист, че ЕК ще удължи срока на САПАРД за 2009 година
Цветанов е оптимист, че ЕК ще удължи срока на САПАРД за 2009 година / снимкa: Sofia Photo Agency
Изразявам умерен оптимизъм, че ръководството на ЕК ще разбере какво голямо значение има САПАРД за България и че всички неща, които касаят успешната реализация на програмата са коригирани. Това каза в Плевен министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Той изрази и категорична надежда, че Комисията ще обезпечи удължаването на срока на САПАРД до края на 2009 година и 600 милиона евро, които бяха спрени от ЕК, ще бъдат разблокирани.

"В условията на пълна прозрачност към ЕК се реализира осъществяването на плана САПАРД и на 6 октомври ще изпратим официално писмо, в което ще посочим всичко, което сме направили до момента и какви са нашите очаквания”, каза Цветанов

„Искам да кажа категорично, че що се касае до Министерството на земеделието и храните, че всички 3200 проекта по САПАРД са проверени отново. Там, където има известни съмнения всичко е предадено на съответните органи, които трябва да се занимават с това нещо. На никой не е направена никаква защита, никакви чадъри, на никой не е цепена басма. Там, където има грешки и тези, които са сгрешили трябва да си понесат вината. Същевременно хиляди добросъвестни земеделски производители са направили това, което виждаме в момента”, подчерта Валери Цветанов.

Поканени са външни одитиращи организации, създаден е и референтен списък и по всички досегашни забележки са взети мерки. Всички прозорци и врати на САПАРД са отворени и проверките са добре дошли.

Посещението на Цветанов е част от националната информационна кампания на министерството, свързана с Програмата за развитие на селските райони.