Бюджетната комисия в НС прие пенсионната възраст да се замрази догодина
Бюджетната комисия в НС прие пенсионната възраст да се замрази догодина / снимка: БГНЕС

Замразяване на пенсионната възраст и нарастване на осигурителния стаж с четири месеца предвижда бюджетът на ДОО за 2015 година, който приеха на второ четене народните избраници от парламентарната бюджетна комисия.

Предложението на БСП максималният осигурителен доход за всички осигурени лица да се увеличи от 2400 на 3000 лева беше отхвърлено и окончателно депутатите приеха той да стане 2600 лева.

Минималният осигуриретелен доход за земеделските производители и тютюнопрозводителите няма да се вдига от 240 лева на 420, а ще се повиши до 300 лева.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще бъде 154.50 от началото на годината, а от юли 157.44.

Според законопроекта през 2015-та година всички хора, родени след 31-ви декември 1959-та година, могат да изберат дали парите им за втора пенсия да продължат да се събират в избрания от тях частен пенсионен фонд или да бъдат прехвърлени в НОИ.

Управителят на НОИ Бисер Петков каза, че в осигурителния институт не може да имат разчети за ефекта от приетото предложение лица, които не са направили избор в кой пенсионен фонд да се осигуряват, да бъдат прехвърлени към НОИ, защото с това предложение се дава право на доброволен избор и не се не знае какво ще предпочетат хората. В момента половината от хората не правят избор къде да се осигуряват и разпределянето им става автоматично към пенсионните фондове, стана ясно от думите на шефа на НОИ. Надявам се, че тези промени, ако влязат в сила, ще стимулират хората да се замислят и да правят избор за своето бъдеще, така че процентът на хората, които не са избрали фонд, да бъде по-малък, коментира Петков.

Работодателските организации се обявиха срещу предложението, което залегна в меморандум между синдикатите и правителството, подписан през почивните дни.

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване предлагат като допълнение към законовите промени по темата да се запише че, ако човек желае да прехвърли парите си за втора пенсия от частния пенсионен фонд към НОИ, първо да ги изтегли по лична сметка, а след това доброволно да нареди прехвърлянето им в солидарния фонд.

Още отзиви по темата вижте тук