България и Румъния искат още три моста над Дунав
България и Румъния искат още три моста над Дунав / снимки: DarikNews.bg, Николай Тихов
България и Румъния искат още три моста над Дунав
55222
България и Румъния искат още три моста над Дунав
  • България и Румъния искат още три моста над Дунав

България и Румъния искат да бъдат изградени нови три моста над река Дунав. Това стана ясно по време на посещението на румънския външен министър Андрей Марга в България. Това е част от серия икономически и енергийни проекти, по които си сътрудничат София и Букурещ, като основна цел е да се осигури енергийната независимост на двете държави. Наличната добра воля и добри отношения между правителствата е важна особено предвид факта, че Румъния е вторият най-голям европейски търговски партньор на България след Германия, обясни българския външен министър Николай Младенов.

Новото правителство в Румъния има готовност да премахне или драстично да намали таксите за прекосяване на Дунав мост при Русе (от българска страна те са 1 евро), обясниха външните министри на България и Румъния Николай Младенов и Андрей Марга. Румъния иска да участва и в българо–катарския проект за изграждането на скоростния път между Свиленград и Русе, тъй като има желание той да бъде продължен и в Румъния, обясни Марга. Освен строящият се мост над Дунав между Видин и Калафат се обсъждат още три моста между двете държави – втори мост при Русе–Гюргево, както и нови мостове между Бекет и Оряхово и между Силистра и Кълъраш. Взето е и решение за откриването на два нови сухопътни гранични пункта в Добруджа, които ще насърчат търговията и туризма, обясниха министрите. Трансграничният бизнес е в добро състояние, като в Румъния има около 1500 български дружества, а в България са регистрирани 200 румънски и още 1400 фирми със смесен капитал.

Двете държави възнамеряват до края на 2012-а да свържат газовите си мрежи, което е важна стъпка към свързването им с тези на Турция и Азербайджан, както и с тези в Централна Европа.

На 18 юли се очаква да бъде публикуван 5-годишният доклад за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка" от ЕК, в който ще се види напредъкът на двете държави от началото на тяхното членство в Евросъюза до днес. Относно Шенген и слуховете в медиите за евентуално "разделяне" на България и Румъния за приемането им в безвизовото пространство и двамата министри казаха, че не съществува подобно понятие, защото България и Румъния никога не са били част от някаква единна процедура. Приемането им в Шенген винаги е зависило от обективното покриване на критериите на всяка една от двете държави по отделно, уверен беше Младенов.

Относно процеса за импийчмънт на румънския президент Траян Бъсеску Марга каза, че всичко, случващо се в Букурещ, е законно и според румънската конституция, която за разлика от повечето европейски конституции позволява подобни парламентарни процедури.

Добри са и отношенията между двете държави и съответните малцинства във всяка една от тях, обясни Андрей Марга. Има румънска черква и гимназия в София, и български такива в Букурещ, които са символични за изграждането на доверие между общностите.