БПГА се възмути от заплахите с протести на земеделци заради промените в закона за ДДС
БПГА се възмути от заплахите с протести на земеделци заради промените в закона за ДДС / снимка: Dariknews.bg, архив
БПГА се възмути от заплахите с протести на земеделци заради промените в закона за ДДС
77855
БПГА се възмути от заплахите с протести на земеделци заради промените в закона за ДДС
  • БПГА се възмути от заплахите с протести на земеделци заради промените в закона за ДДС

Българската петролна и газова асоциация изрази възмущението си от заплахите с протести на земеделски организации заради промените в закона за ДДС. С промените се налага поставяне на измервателни уреди и регистрация в НАП на ведомствените бензиностанции. През седмицата фермери заплашиха с протести, ако не отпадне именно това условие, земеделските производители да вържат към НАП своите ведомствени бензиностанции.

Причината, според фермерите, е, че нивомерите са скъпи устройства и земеделците не могат да си позволят да ги купят.

Юристът на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев коментира, че чрез поставянето на нивомери на ведомствените бензиностанции ще се намалят загубите за фиска от сивия сектор: „Последният разработен вариант на Наредба № Н-18 за фискалните устройства, както и приетите съвсем на скоро промени за Закона за ДДС от земеделска комисия според нас говорят ясно за отстъпление от политиката за борба със сивия сектор. В последните 5 години всички бензиностанции, включително и доста ведомствени, въведоха системи за измерване и контрол от НАП. Предават данни към Изпълнителната агенция. Ние бяхме и първият сектор, който инсталира множество измервателни уреди както в нашите бензиностанции, така и в петролни база и данъчни складове в полза на фиска, именно да се борим със сивия сектор. В момента всички промени в законовата база говорят единствено за един регистрационен режим на измервателни уреди, който ни се струва, че ще остави прекалено много пропуски за сивия сектор.

Заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов припомни, че поставянето на нивомерите е твърде скъпо за фермерите и те ще трябва да зареждат своите трактори на масовите бензиностанции: „Разбирам, че държавата трябва да се бори със сивия сектор, дори подкрепяме тази инициатива, само че това е направено на базата на грешен анализ. Това провокира още повече напрежение в сектора, след като в този анализ, се посочва, че половината от горивото, което се употребява, от този 1,2 млрд. 48% или половината гориво - 590 милиона литра, се е извършвало в земеделския сектор. Отново ни очерниха и окепазиха".

В началото на седмицата министерството на финансите публикува нов проект на Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Промените касаят т.нар. ведомствените бензиностанции, към които се причисляват и съдовете за зареждане на горива за селскостопанско производство на земеделските производители. Това означава, че всеки фермер, който има ведомствена бензиностанция, трябва да монтира нивомер и да свърже колонката си с НАП.