Ако реакторът се премести в Козлодуй, по-малко руски ли ще е, пита Първанов
Ако реакторът се премести в Козлодуй, по-малко руски ли ще е, пита Първанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Първанов: Ако реакторът се премести в Козлодуй, по-малко руски ли ще е?
51922
Първанов: Ако реакторът се премести в Козлодуй, по-малко руски ли ще е?
  • Първанов: Ако реакторът се премести в Козлодуй, по-малко руски ли ще е?

Предишният президент Георги Първанов определи като края на ядрената енергетика решението на правителството да спре изграждането на АЕЦ „Белене". По думите му с тази позиция страната ще загуби много.

„Ако трябва да характеризираме с две думи това, което стана вчера, Борисов дръпна шалтера. Това е краят на ядрената енергетика в България, освен ако няма друго управление, което да възобнови проекта. От това ще загубим милиарди инвестиции, ще загубим възможност за развитие на много съпътстващи производства. Такъв крупен проект неминуемо ще дръпне много икономиката и на региона, и на страната като цяло. Ще загубим възможността да се открият много работни места, стотици, хиляди може би. Ще загубим сигурност. Една ядрена централа означава много сигурност, защото тогава ще трябва да ни пазят мнозина наши приятели и не толкова приятели в Европа и по света", коментира Първанов.

Той каза още: „Разбирам, че сега се обсъждат различни варианти, които аз не мога да приема за особено сериозни - преместването на реактора от Белене в Козлодуй. Преди броени дни г-н Борисов каза, че той българо-руска централа няма да строи. Аз питам, ако се премести този реактор от Белене в Козлодуй, той по-малко руски ли ще бъде. Освен това, този реактор ще трябва да чака 10-15, може би 20 години според мнението на експертите. Сега ще ги чуя, срещам се с клуб „Енергетик". От това той няма да стане по-модерен, това е един от упреците. Изобщо, голяма каша, но тя идва да покаже, че е налице слабо управление, което не разбира добре приоритетите на страната, не инвестира в тях".