Похитителите действат на базата на перфектна конспирация
Похитителите действат на базата на перфектна конспирация / снимкa: БГНЕС
Похитителите действат на базата на перфектна конспирация
22745
Похитителите действат на базата на перфектна конспирация
Похитителите действат на базата на перфектна конспирация
  • Похитителите действат на базата на перфектна конспирация
  • Похитителите действат на базата на перфектна конспирация

Рязко увеличаване на отвличанията у нас заради икономическата криза прогнозира криминалният психолог Бойко Ганчевски. Според него българските похитители копират поведението на подобни банди в Мексико и Колумбия. Ганчевски допълни, че знанията и уменията на похитителите са получени не другаде, а в специализираните полицейски училища у нас.

Наблюденията на специалистите, работещи по отвличанията у нас, сочат, че похитителите трябва да бъдат търсени сред три групи от хора, смята Бойко Ганчевски. Те трябва да се търсят в кръга от лица с такива терористични нагласи, които се идентифицират със самата група и искат много бърза печалба, без да имат съчувствие към жертвата. Трябва да се търсят в контингента от лица, които са били осъдени за користни престъпление, или за престъпления, свързани с голяма жестокост.

Според криминалния психолог България няма да се превърне в Мексико, където годишно се отвличат хиляди хора, но родните бандити копирали именно похватите на похитителите в латиноамериканската страна. Бойко Ганчевски смята, че наказанията за подобен род престъпления трябва да станат жестоки и посочи като успешен пример Италия, където след промяната на закона отвличанията са намалели до минимум.

Ето какво още каза Бойко Ганчевски:

Отвличанията стават проблем за Европа и са нещо съвършено ново. В близките 10 години имаме такива отвличания около 19-20 броя. Историята е свързана със Сардиния, Италия, както сами можете да се досетите. Първо, през 18 век започват да отвличат овце, а после и хора, защото хората не блеят, казват те. Кога според мен отвличанията зачестяват? Първо, при социално-икономическа криза са налице и в България. Второ, когато има една неефективна съдебна система, в смисъл неефективна съдебна система поради факта, че наказанията са до пет, максимум 10 годни „лишаване от свобода". След зачестилите отвличания в Италия са направили закон, при който с 25-30 години се лишават от свобода лицата, които са заловени за отвличане, а доживотен затвор има при смърт на заложника. Трето, това е една дезорганизирана полиция. Явно, че в промените, които сега съществуват - на първо и второ четене на закона за МВР за ДАНС, където правомощията се прехвърлят към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност", също има определена дезорганизация. Тя е основателна поради факта, че се променят функциите на определени служители, набират се определени други кадри, което нарушава контрола над отвличанията. Не на последно място - това е агресивната среда на престъпния контингент, при който се доказва изучаването на детската престъпност и редица други такива фактори, които усложняват обстановката в страната. Всичко това ме води до извода, че, независимо от знанието на сегашното ръководство на МВР за усилена борба срещу тази престъпност, която е изключително опасна, тези отвличания ще започват да зачестяват.

Мислите ли, че България ще се превърне в Мексико?

Изключено е, ние нямаме такава социално-икономическа атмосфера, за да се превърнем в Мексико или в Колумбия. Опирането от страна на бандитските групировки и на тези похвати, които се използват както в Мексико, така и в другите латиноамерикански държави е свързано с това, че те се ръководят от организирани престъпни групи с бандитска насоченост, а не с терористична, политическа и така нататък. Те действат обаче на базата на перфектна конспирация, което говори за тяхната оперативна подготовка - жестокост, основното, което те искат да правят, и всяване на страх сред населението с оглед получаване на голям откуп. Авторитетът на похитителите се поддържа чрез ликвидиране на жертвата - когато се заяви, както при последния случай, че нямат пари да платят съответния откуп. Мотото на тези престъпници е: „Убий един и ще уплашиш до смърт 10 000 души, от които можеш и да получиш пари". Ето, това е основното и заради това е трудна борбата с подобни престъпни елементи. Необходимо е да бъдат засилени три неща. Те показват ефективността на дейността например на криминалистите в САЩ, където по техни твърдения през последната година над 90 процента се е увеличила разкриваемостта на престъпленията, свързани с отвличанията. Докато при нас е известно, че се разкрива едно-едно и половина престъпление досега и още не са доказани в съда. Щатските криминалисти твърдят, че са необходими три неща, с които може да се подобри  атмосферата и раазкриваемостта на отвличанията и, разбира се, да няма това чувство за безнаказаност в тези банди. Това са изключително строги закони с присъди до 30 години затвор, доживотна присъда. Въвеждане на модерна техника в действията на полицията, защото те вървят по техника много зад тези престъпни елементи. Третото нещо от психологична гледна точка е свързано със сътрудничество между полицаи. За съжаление недоверието към полицейските органи води до отказ за сътрудничество от страна на близките на похитеното лице. Те започват собствени преговори, които могат да доведат и до летален край на похитеното лице. Затова у нас, колкото и да има разнопосочно мнение относно блокиране на сметките на семействата на лицата, които са отвлечени, е според мен една от мерките, която да покаже на престъпниците, които отвличат такива лица за голям откуп, че няма да получат тези пари. Разбира се, страхът тук опира и до въпроса, че по този начин отвлеченото лице можа да бъде убито, като основната цел и на преговарящите, и на всички е да запазим живота на похитеното лице.

Добре, погледнато през вашия поглед на криминален психолог, тези хора действат изключително хладнокръвно, тоест те са достатъчно добре подготвени, разполагат с достатъчно информация. Част от тези хора биха могли да са бивши служители на МВР?

Няма гаранция, че лица, които не са лоялни към системата на МВР и са освободени по една или друга причина от нея, няма да преминат към престъпния контингент. Според мен знанията, които имат тези терористи, не са получавани в средните и висшите училища, а са получавани в специализирани учебни заведения, полицейски при това. Мога да ви кажа наблюденията, които имат специалистите, които са свързани с това какви са тези лица. Общо взето те трябва да се търсят в кръга от лица с такива терористични нагласи, които се идентифицират със самата група и искат много бързо получаване на печалба, без да имат съчувствие към жертвата и проявяване на жестокост към нея, трябва да се търсят в контингента от лица, които са били осъдени за такива користни престъпления или за престъпления, които са свързани с голяма жестокост. Изключително много трябва да се наблюдават подобни лица. Трето, моментално трябва да се обърнем към банката за психично болни лица, защото има и такива, колкото и невероятно да звучи това. Общо взето това са лица, които са социопати и не се спират пред нищо, искат бързо да получат печалба в тази икономическа криза, в която се намираме, и тази дезорганизирана правораздавателна и правоохранителна система.