Гражданско сдружение поиска от Борис Велчев забраната на ДПС
Гражданско сдружение поиска от Борис Велчев забраната на ДПС / cнимкa: Sofia Photo Agency
Коментар на Николай Панков
24214
Коментар на Николай Панков
  • Коментар на Николай Панков

В първите дни на юли тази година Гражданска инициатива „Справедливост" са внесли до главния прокурор Борис Велчев искане да упражни законовите си правомощия и да внесе иск в Софийския градски съд за разпускане на Движението за права и свободи. „Справедливост" е представлявана от адвоката Иван Груйкин, заедно с двама районни мюфтии - Рамадан Ахмедов Малеков и Али Ахмед Алихаджисадък, както и Николай Панков, юридически съветник и началник на кабинета на Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет. Искането се позовава на Закона за политическите партии поради системно нарушение на Конституцията и законите на страната и неправомерна намеса в религиозната дейност на мюсюлманското вероизповедание.

Като мотив те сочат, че ДПС чрез своите кметове по места е манипулирала и фалшифицирала провеждането на общи събрания на мюсюлманските религиозни общности навсякъде, където кметовете са на ДПС и така е манипулирала избора на делегати за върховния орган на мюсюлманското вероизповедание и фактически е посочила имената им в нарушение на устава на вероизповеданието. Кметовете са използвали наложени от ДПС еднотипни формуляри за протоколи от местни събрания, част от които изобщо не са били проведени. 64 кметове на ДПС са ги подписали като председатели на събранията, 61 кметове на ДПС - като секретари на събранията, друга част - като делегати на конференцията като имами. Кметовете на ДПС са манипулирали събранията в общо 125 селища в страната, пише в искането до прокуратурата. Недопустима форма на намеса е и това, че кметовете са заверили протоколите, при положение, че в закона не е предвидена нотариална или кметска заверка, а това според вносителите е недопустима форма на контрол върху актовете и действията на религиозната общност. Така кметовете са заверили 631 от общо 1203 протокола, без да има изискване на закона за това. Кметовете на ДПС в страната са общо 600, пише още в искането. От тях 169 са имали определящо влияние за състава и провеждането на националната конференция на вероизповеданието на 19 април 2008 г, а на останалите събрания са извършили заверки на протоколите. Така е манипулирана и националната конференция.

Според документа така ДПС е нарушило следните текстове на Конституцията: чл. 13, според който религиозните общности са отделени от държавата и не могат да се използват за политически цели; чл. 37 за свободата на вероизповедание; чл. 44 за правото на гражданите свободно да се сдружават; както и чл.4 - че България е правова държава. Авторите сочат, че този механизъм се е повтарял периодично и на други конференции, като за тази от 1997 г. има включително и осъдително решение на Европейския съд за правата на човека срещу България. На това основание те искат прокуратурата да внесе в Софийския градски съд искане за закриване на ДПС като политическа партия.

В справка на Софийска районна прокуратура се цитира наличието на преписки за фалшифицирани подписи на такива протоколи срещу кметове или техни заместници в община Кирково, с. Плазище, ПоповоДжебел, Крумовград, Русе, Плевен, Добрич, Велики Преслав, и редица други. Всички те са присъединени към досъдебното производство в Софийската районна прокуратура за това, че на Националната конференция на 19 април 2008 г. в София са съставени неистински документи - протоколи. Цитирано е и друго досъдебно производство в Софийската районна прокуратура, което се води от края на август т.г. срещу Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтийство, който заверил с подписа си фалшив Устав на мюсюлманското вероизповедание и го е внесъл като действащ на конференцията, както и трето производство по отделени от това дело материали - срещу Фаик Емин Мурад по същия текст за документ с невярно съдържание. Сред материалите, присъединени към искането, се посочват данни за общо над 700 прокурорски проверки в цялата страна за фалшифициране на протоколи срещу кметове и други лица, от които са образувани 65 досъдебни производства, а други 17 са изпратени на Софийска районна прокуратура за доразследване.

На 3 август 2009 г. прокурор от Софийската градска прокуратура се произнася, като отказва да внесе в съда искането за закриване на ДПС. В постановлението не се обсъждат конкретните факти за нарушенията, използва се моделът „ако тези посочени факти са верни, ако се установи действително такава намеса в дейността и управлението на вероизповеданието и тя е системна, то това би било нарушение на Закона за политическите партии и на Конституцията. Вместо да внесе материалите в съда и съдът да прецени доколко са основателни тези твърдения обаче, прокурорът отказва със следното изречение: „Следва да се има предвид, че всяка неоснователна държавна намеса, без да са налице предпоставките за прилагане на мерките по Закона за политическите партии, може да предизвика сериозни правни, вътрешнополитически и международни последици". И заключава, че липсва основание за намеса на прокуратурата. Вносителите обаче подчертават, че органът, който трябва да направи преценката дали да се намеси или не, е съдът, и че прокуратурата е иззела неговите правомощия, което е недопустимо.

Ето какво още обяснява Николай Панков:

Сдружение с нестопанска цел и гражданска инициатива „Справедливост" е неправителствена организация, в която членуват всякакви хора - предимно юристи, интелектуалци български граждани с активна гражданска позиция. Членовете, които са написали молбата за сезиране на прокуратурата, която да внесе в Софийски градски съд по закона за политическите партии искане за преустановяване дейността на ДПС за системно нарушаване на конституцията са и двама райони мюфтии. Това са Рамадан Ахмедов Малеков и Али Ахмед Алихаджисадък и моя милост, в качеството си на граждани, които са се сдобили с неопровержима документация, оприличаваща директната намеса на кметовете на ДПС, които безспорно са политически фактори, защото са избрани политически и същевременно са участвали активно във формирането на кворума и провеждането на една от поредните извънредни конференции на мюсюлманското вероизповедание, проведена 2008 г.

От къде имате тези сведения? Как започнаха да се събират при вас тези данни за нарушенията?

Във връзка със започната исково производство по отношение на тази регистрация, която бе извършена на 24 април 2008 г. се образува гражданско дело в СГС с предмет на дейност обявяване на нищожност решенията на тази конференция. Същевременно обявяване за фалшив и неистински устава, по който се е ръководила тази конференция и заличаването на тези обстоятелства, ако се докажат всички тези нередности във фирмено отделение на Софийски градски съд. В хода на делото бяха ангажирани няколко тома доказателства и от едната и от другата страна. Ние бяхме запознати ефективно с материалите от страна на Мустафа Хаджи. Той ги беше предоставил на съда, а съда по волята на закона ни ги беше предоставил на нас, за да се запознаем и да ги анализираме...

Това е главният мюфтия, който беше избран тогава...

...да, на 19 април 2008 г. в София. Те предоставиха всички тези данни, ние не сме ги търсили умишлено. Анализът на 15-те папки, защото това е едно голямо по количество материал, се оказаха следните нередности. Първо всичките 160 кмета на ДПС са провели предварителните избори на делегати, т.е. те са били председатели на тези избори, на събранията. В много голяма част от тях са били протоколчици и секретари едновременно. И същевременно са сложили щемпа на нотариална заверка като официализирали документа, който в последствие, представен пред СГС като надлежен документ за легитимен избор на делегати. Като се прибави и фалшивия устав, по който е свикана конференцията...

... за който има отделно дело...

...не, това е същото дело, в което се доказва и Софийския апелативен съд признава за фалшив и неистински устава, но има редица прокурорски проверки, които са завършили с досъдебни производства, а в случая имаме и едно конкретно досъдебно производство - предобвинителен акт срещу лицето Алихаджисадък, главен секретар на мюфтийството, за съставяне и злоупотреба с неистински официален документ.

Казано иначе, който е написал фалшивия устав.

Който заверил, подпечатал и представил в съда като истински документ въпросния фалшив устав. Ние извършихме над 1900 частни експертизи на подписи, удостоверения, които са издавани на лица, които са подписали тези редица документи. Част от тях са частни.

Подробности слушайте в прикачения аудиофайл