Петър Петров е Мъж на годината, Татяна Лолова - Легенда, Марио - Момче на годината
Петър Петров е Мъж на годината, Татяна Лолова - Легенда, Марио - Момче на годината / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

20 години Дарик радио - началото на едно приятелство! Първото частно национално радио имаше честта да посрещне близо хиляда свои истински приятели на церемония в Интер Експо Център в София. А началото беше поставено на сцената от Теди Москов с неговата сантиментална, забавна и нахакана реч. Веднага след него публиката беше прикована от музикалната дарба на неговата съпруга Мая Новоселска.

Изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев поздрави стотиците приятели в залата с думите: "Играейки с калкулатора, изчислих, че 7305 дни сме присъствали в българския ефир. Продукцията заедно с тази на регионалните станции на Дарик радио е над 15 милиона часа. Мисля, че не пропуснахме нищо важно. Много ни обичат, много се съмняват в нас, много не ни харесват, но знам, че всички не могат без нас. По-важното е, че и ние не можем без нашите слушатели. Ще цитирам Радо Москова от "Негероите": Няма свидетелство за постижения. И ние го нямаме днес за нашите си изминали 20 години. По-скоро Ви обещавам не да станем много добри от утре, а да бъдем същите! Много Ви благодаря за подаръка да бъдете заедно с нас на нашия юбилей. Благодаря!".

Първата награда за вечерта беше "Политик на годината". За втора поредна година призът отиде при президента Росен Плевнелиев. Държавният глава получи пластика "Прилив" на Леда Старчева от ръцете на Радосвет Радев и Кирил Вълчев с пожелание за прилив на енергия. "Вие бяхте себе си през тези 20 години и имахте далекоглед. Вие бяхте наистина школа и хиляди журналисти минаха през нея, но милиони чуха посланията", бяха част от думите на Плевнелиев.

Петър Петров е Мъж на годината Татяна Лолова  Легенда Марио  Момче на годината
netinfo

Традицията на Дарик вече 20 години е на всеки свои рожден ден да бъде отличен "Глас на годината". Програмният директор Константин Вълков гарнира обявяването на носителя не само с емоция на сцената, но със снимки и интригуващо описание. А "Глас на годината 2012" е Ники Кънчев. След като получи статуетка под формата на микрофон и новата златна дебитна карта MasterCard от Българо-Американска Кредитна Банка, той не скри: "Доста съм развълнуван, това са 20 години от живота ми. Да си журналист в нашата страна никак не е леко. Моята награда аз си я получих в Дарик радио, където срещнах Даниела и където се роди моята дъщеря Мари-София".

Петър Петров е Мъж на годината Татяна Лолова  Легенда Марио  Момче на годината
netinfo

Кулминацията на вечерта беше "Мъж на годината 2012". За реномираното признание се бориха Кубрат Пулев, Петър Петров и Стилян Петров. И тримата първо получиха грамоти и комплименти от Metaxa. Кобрата не успя да напусне лагера си в Германия и беше представен от президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински. Механикът-спасител пък беше на кораба "Коста Вояджър" в египетски води и грамотата получи синът му Емил, който на седем години и половина вече знае, че иска да бъде като татко си. Грамотата на Стилиян Петров пък получи "Мъж на годината 1993" Емил Костадинов, след което всички гости окуражиха капитана на България и Астън Вила с аплодисменти.

Петър Петров е Мъж на годината Татяна Лолова  Легенда Марио  Момче на годината
netinfo

Специални награди за специални хора в специалната вечер за Дарик. Така могат да се опишат съпътстващите награди. 17-тото отличие "Мис ТВ Чар" вече има своя носител - Евгения Марчева заради чаровното й излъчване в сутрешния блок "Денят започва". "Ценя тази мила, симпатична награда като награда, дадена от приятели. Приемам я, когато се навършват три години от раждането на голямата ми дъщеря Моника, месец след раждането на малката ми дъщеря и точно 20 години след създаването на Дарик радио, което безкрайно обичам и ценя", каза Жени, която преди да стане част от БНТ, дълги години работи в Дарик. Тя получи блестящо шампанско, Metaxa, изненада от Българо-Американска Кредитна Банка и букет от "Феите".

Петър Петров е Мъж на годината Татяна Лолова  Легенда Марио  Момче на годината
netinfo

Традиционната специална награда "Легенда" за 2012 година отиде при неотразимата фурия Татяна Лолова дни преди да навърши 79 години. Символът на усмивката, но също така майстор на драматичните персонажи на театралната сцена, в киното и телевизията, доказа и с речта си, че без нея животът на поколения българи нямаше да бъде същия. "Влизайки в тази зала, аз бях една, и излизайки си от тази сцена, вече трябва да бъда друга. Една легенда трябва да мълчи умно, загадъчно и привлекателно. 20 години чакам тази награда! Вие сте прекрасни. Обичам Ви! Отнасяйте се с мен като с легенда!", сподели от сцената Лолова.

Петър Петров е Мъж на годината Татяна Лолова  Легенда Марио  Момче на годината
netinfo

На церемонията, която съвпадна с 20-ия рожден ден на Дарик радио, за първи път беше връчена и специалната награда "Момче на годината". Първото частно национално радио отличи с приза Марио Тихомиров. 15-годишният възпитаник на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Надежда" в Белоградчик трогна цяла България с това как спаси осемгодишния Мишо. Заради примера му и надеждата в младите Дарик награди осмокласника и фен на футбола. Марио обаче преди да вземе подаръци от издателство "Хермес", Диел Спорт и Вип Трейдинг - Плейстейшън България, каза новина - получил е предложения да тренира в любимия "Левски" и "Литекс", като вероятно първо ще отиде в школата от Ловеч, за да се усъвършенства и така да премине към по-големите отбори.

Петър Петров е Мъж на годината Татяна Лолова  Легенда Марио  Момче на годината
netinfo

На финала дойде и най-важното. Изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев отново се качи на сцената, отвори черния плик с вота на България и официално обяви: "Мъж на годината 2012 с 43,33% от вота на България е Петър Петров. Уникалната сабя с гравирано неговото име, изработена от Васил Попов, президент на Първи частен ювелирен двор "Кесар", беше връчена на сина му Емил, който дълго време след това не искаше да се отделя и на сантиметри от нея. Грамотата "Кавалер на сабята" и допълнителните награди от Българо-Американска Кредитна Банка и Metaxa получи съпругата му Илияна. Дарик обаче лично съобщи на победителя за резултата - свързахме се по телефона и то на сцената с Петър Петров, който в момента е в египетски води като главен механик на кораба "Коста Вояджър". Роденият в Попово герой и спасител беше трогнат от признанието, а прибирането му в родината ще бъде през месец март или април. "Искам да благодаря на всички, на Дарик радио, че прие неговата постъпка като подходяща за номинация за "Мъж на годината". Благорадя и на тези, които гласуваха. Това показва, че в България има още много смели хора, които в дадена ситуация биха реагирали като него", допълни благодарностите съпругата на Петър - Илияна Петрова.

Неотразими бяха и водещите на събитието - Михаил Дюзев, Иво Райчев и Драгомир Симеонов. А за приятната и музикална атмосфера на церемонията се погрижиха Трио Тенори, Орлин Павлов и Живко Петров.

Това беше накратко 20-ият рожден ден на Дарик радио, церемониите "Политик на годината" и "Мъж на годината 2012". Началото на едно приятелство и още много - историята на любимото ни радио, която пишем всички заедно.

Чуйте още интересни подробности на Radio.DarikNews.bg