Ръстът на парите в банките – знак, че страхът от потребление продължава, смята Петър Кънев
Ръстът на парите в банките – знак, че страхът от потребление продължава, смята Петър Кънев / Sofia Photo Agency
Петър Кънев: Сред българите има страх от потребление
57592
Петър Кънев: Сред българите има страх от потребление
  • Петър Кънев: Сред българите има страх от потребление

Фактът, че вече трета година всеки месец се вдигат депозитите на гражданите в банките с по 300-400 млн. лева показва страха от потребление сред българите. Това коментира в ефира на Дарик бизнесменът и бивш депутат от левицата Петър Кънев.

В интервю за предаването на Дарик „МеждУредие" Кънев се съгласи с констатациите, че възстановяването от кризата ще продължи дълго. „Най-накрая дойде прозрението, че кризата ще продължи поне още десет години с едно влачене по корем. След като ние на три пъти рязахме лентата, че кризата приключи, се оказа, че това не е точно така", посочи бизнесменът. По думите му бизнес средата е тежка, за което имало външни причини, но „до голяма степен и ние сме си помогнали да стигнем до това дередже".

„Горе-долу сме като онази прочута фраза на храбрия войник Швейк, който на въпроса: „Как е службата в австро-унгарската армия?", казал „изключително сложна и трудна, но за сметка на това продължителна", сравни ситуацията Кънев.

Кризата не била икономическа, а криза на доверието

Кризата според него била криза на доверието. „Тази криза за мен след три години вече влачене по корем не е нито икономическа, нито финансова. Тя не е банкова. Това е криза на доверието. Криза на доверието в институциите, доверието в държавата, криза на доверието в нашите ръководители", посочи бившият депутат.

Петър Кънев даде пример с влоговете в банките. „Няма да се стигне до криене на пари в бурканите и няма да има теглене на влогове. По-скоро самият факт, че вече трета година всеки месец с по 300 до 400 млн. лева се вдига депозитът на граждани в банките показва само едно - напрежението в нашето население и страхът от потребление продължават", каза той.

По думите му, когато има една несигурна икономическа среда - по-скоро от психологическа гледна точка, „бизнесът бил като птиче - то ти каца на рамото и като го уплашиш, бяга". „Уплахата в средния бизнес е много голяма. Около 70 000 само са депозитите, които са над 20 000 лева. Това е т. нар. средна класа, която не желае да инвестира, тя си пази парите. Аз не искам да дефинирам проблемите само с това правителство, но за последните три години 400 000 работни места отпаднаха", коментира бизнесменът.

Реформите в страната са спрели от четири години и половина

Кънев посочи, че през последните четири години и половина реформите са спрели. „Истината е, че след 2008 година България влезе в новия предизборен период, след което дойдоха вече три години на много приказки", каза той. По думите му от административната реформа не можело да се избяга, но никой не смеел да пипа там. „Песимист съм, че едно бъдещо чисто партийно правителство ще настъпи мотиката, за да се опитва да прави едни бързи реформи", каза още бизнесменът.

Според бившия депутат евентуалното премахване в бъдеще на „плоския данък" и въвеждане на прогресивна скала за облагате на доходите на гражданите, за което отново се заговори тези дни, няма да има кой знае каква полза за хазната. По думите на Кънев подобен ход щял да има по-скоро „психологически ефект и ефект за печелене на избори".