Цената на газа няма да се вдига
Цената на газа няма да се вдига / снимка: Guliver/Getty Images
Газовите доставки до потребителите у нас се изпълняват нормално
83392
Газовите доставки до потребителите у нас се изпълняват нормално
  • Газовите доставки до потребителите у нас се изпълняват нормално

Доставките на природен газ към България се извършват нормално и в пълен обем, съобщи директорът на Булгаргаз Георги Гегов в първия ден от спирането на доставката на газ към дружеството Овергаз.

От първия ден на 2016-а държавното дружество осигурява нужните количества газ за над 200 хиляди потребители на Овергаз.

Гегов посочи, че имат уверението на руската компания Газпром, че цената за България няма да бъде променена.

"Овергаз" поиска газ от "Булгаргаз"

След поредното съвещание при премиера Бойко Борисов стана ясно, че от полунощ "Овергаз" вече не получава природен газ от руската компания Газпром, но абонатите им се захранват със синьо гориво, което се подава към Булгаргаз. На практика заявката на "Булгаргаз" към Русия е увеличена с количествата, нужни за клиентите на "Овергаз".

От страна на руската компания има уверения, че ще се има нормални количества газ през цялата зима и цената на България няма да се увеличава.

"Овергаз": Случилото се е опит да се открадне един бизнес

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен коментира тезата, че тази ситуация е "опит да се краде един бизнес", като заяви категорично, че държавните дружества са направили всичко, за да не бъдат спрени доставките към хиляди битови абонати у нас.

Коен твърди, че от "Овергаз" са знаели за предстоящото спиране на доставките много по-рано, но са мълчали вероятно за да направят опит да поставят държавата на изпитание.

Борисов: Ако не бяхме действали светкавично, подаването на газ щеше да спре

Той посочи, че в понеделник трябва да бъдат финализирани формалностите по споразумението с "Овергаз" и заради очакване, че дружеството ще плаща редовно за доставения газ.