Пловдив води по ръст на приходите от туризъм
Пловдив води по ръст на приходите от туризъм / снимка: Дарик радио Пловдив, архив
Пловдив води по ръст на приходите от туризъм
76557
Пловдив води по ръст на приходите от туризъм
  • Пловдив води по ръст на приходите от туризъм

Над 34% ръст в приходите от нощувки бележи туристическият бизнес в Пловдив през 2014 - показател, който поставя градът ни на първо място в страната, потвърди в интервю за Дарик радио Петър Лазаров, директор на ОП „Туризъм“.  Проучванията показват, че най-много са туристите от Турция, Гърция, Сърбия и Македония, като все повече интерес проявяват и туроператори от Великобритания и Франция. Разработват се туристически пакети и специално за китайския пазар, допълни Лазаров.

В сравнение с Варна обаче, реализираните приходи за туристическия бизнес в Пловдив са със 180 млн.лв. по-малко, отчитат анализите към края на месец септември т.г. Морската столица води националната класация с близо 200 млн. приходи от нощувки, реализирани от български и чуждестранни туристи, което с над 100 млн. повече от тези за София.

Представители на 90 туроператорски фирми от 16 държави по целия свят ще пристигнат в Пловдив за ежегодната Международна среща на туроператорите, която ще бъде открита утре. Във форума ще участват и над 120 представители на бизнеса от града и региона.

Очакват се представители от Англия, Египет, Индия, Русия, Мароко, Грузия, Италия, Черна гора, Дания, Унгария както и от съседните ни Македония, Сърбия, Румъния, Турция и Гърция. Отделно от Китай ще пристигне 18-членна делегация с представители, както на бизнеса, така и на местните администрации.

Международните гости на срещата ще имат възможност да проведат „business-to-business“ срещи с местни представители на хотелиерския и ресторантьорски бранш. Всеки туроператор ще има свое обособено място за срещи, за да могат заинтересованите страни да проведат спокойно разговори помежду си.

Съпътстващо събитие на срещата на туроператорите през тази година отново ще бъде Дефилето на младото вино. „Сватба в Стария град“ е специално режисиран за събитието спектакъл, който ще представят на гостите пловдивската опера и ансамбъл „Тракия“.

Туроператорите от България гледат на Пловдив като на „сцена“, на която могат да реализират много бизнес идеи и контакти. Очакванията за 2015г са за допълнителен ръст в туризма до 10%, каза още Лазаров.

 

Негативни резултати се отчитат единствено при развитието на бизнес туризма в града, като това неминуемо се дължи и на отслабване влиянието на Международния пловдивски панаир, коментират туроператорите.