Общинското ръководство се включи в поклонението на Руското военно гробище, където всяка година на 9 май се събират десетки граждани, за да отдадат почит на погребаните на видинска земя 234 войници и офицери от Трети украински фронт на бившата Съветска армия. Сега отбелязваме 70 години от края на Втората световна война и победата над фашизма. На поклонението присъстваха депутатите Филип Попов и Иван Иванов, членове на Руски клуб „Видин-2002", представители на институции и сдружения, ветерани.

Слово по повод юбилея произнесе лидерът на ОбС на БСП и председател на местния парламент във Видин Пламен Трифонов. „Има дати и места, където човек не отива по задължение. А където го води силата на повика на сърцето. Това място, където се намираме, е именно такова" - каза той. Трифонов изтъкна ролята на Русия във Втората световна война и подчерта огромния брой жертви, които дава руският народ в нея. Водачът на социалистите заяви, че без победата над хитлерофашизма, днес не бихме чествали 9 май като Ден на Европа. И призова да помним историята и нейните уроци и да ги предадем на своите деца.

Присъстващите се поклониха в едноминутно мълчание, а после бяха поднесени венци и цветя. След поклонението представителите на местната власт се присъединиха към събитието, което се проведе по повод Деня на Европа. Община Видин и Областен информационен център - Видин организираха детски празник в Крайдунавския парк на тема „Област Видин през 2020 г.".

Заместник-кметът и изпълняващ функциите кмет на общината инж. Добромир Дилов поднесе приветствие и поздрави с празника организатори и участници. "Нека си пожелаем на този ден да живеем като равноправни граждани в нашия общ дом - Европа, да бъдем толерантни един към друг, да обединяваме усилия и заедно да се изправяме пред трудностите и предизвикателствата, които ни предстоят" - каза инж. Дилов.



В рамките на празника бяха организирани пет арт работилници, викторини и много забавления. Зрителите имаха възможност да се запознаят с резултатите от кампанията „Да създадем заедно България 2020 г.", както и с възможностите за повишаване на качеството на живот в област Видин чрез реализиране на проекти по оперативните програми до 2020 г.

Празникът е заключителна проява на ОИЦ - Видин от националната кампания на мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България. Центърът е изграден по проект на Община Видин, финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ на Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.