Анализът на причините за пожарите през 2015 г. на територията на видинска област показва, че най-често са възникнали вследствие проявена небрежност при боравене с открит огън - 64 броя или повече от една трета от пожарите със загуби предимно в отрасъл сметосъбиране. Данните на РДПБЗН-Видин за 2015 г. сочат, че 179 са били пожарите с материални загуби за икономиката, юридически и физически лица, (при 125 през 2014 г.). През 2015 г. структурните звена на РДПБЗН-Видин са реагирали при 1187 произшествия, срещу 1115 за 2014 г.

Един човек е загинал, а десет са пострадали през 2015г. година при пожари в региона.
Най-много пожари - 29 на брой са възникнали в резултат на късо съединение. Поради техническа неизправност са възникнали 13 пожара, а неправилното ползване на отоплителни и нагревателни уреди е причина за 10 пожара.

Анализът на РДПБЗН-Видин сочи, че благодарение на създадената стройна организация и доброто взаимодействието между органите на МВР, областната администрация и общинските власти, възникналите кризисни ситуации през годината са били своевременно овладяни без да се допусне да има бедстващи хора и да бъдат нанесени значителни материални щети.

За нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност и неизпълнение на предписаните мероприятия в определените срокове са наложени 38 административно-наказателни мерки. През 2015 г. са приложени и 7 принудителни административни мерки.