Историческият музей в Горна Оряховица бе обявен за най-добрия музей за 2009 г. Наградата бе връчена на официална церемония в Севлиево, организирана от Регионалната туристическа асоциация "Стара планина". За туристически предприемач на годината бе обявен великотърновският бизнесмен Георги Вълев.

Асоциацията раздаде годишните си награди в още няколко категории.

Призът за най- добър градски хотел в регион Централна стара планина получи хотел "Севлиево Плаза". Хотел "Фея" в село Чифлик, община Троян, получи наградата за най- добър ваканционен хотел. Най- добрият семеен хотел е "АББ" в местността Баадалата в община Севлиево. Най-добрата къща за гости е "Галенци" в Трявна. Ресторант "Фюжън" в Габрово получи статуетка за Най- добър ресторант. Хотел "Калина Палас" в Трявна пък бе обявен за Туристически обект номер 1.

Специалната награда на туристическия уеб сайт "Насам натам" и на Регионалната туристическа асоциация получи Архитектурно- историческият резерват "Боженци" за атрактивно представяне в интернет през годината.

На церемонията бяха връчени и грамоти за Най- успешен старт в туристическия бизнес- на комплекс "Хармония" в Трявна, за Принос в изграждането на добър туристически имидж, за Принос в прилагането на традиционната старопланинска кухня и създаването на доволни клиенти.



Габровският Дом на хумора и сатирата, Архитектурно- етнографският комплекс "Етър" и Специализираният музей по резбарство в Трявна получиха награди за обогатяването на културния календар на региона и страната.