Два дома за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи, в община Велико Търново ще бъдат ремонтирани с пари по Оперативна програма „Регионално развитие”. Одобрените проекти са по мярката „Социална инфраструктура” и са на обща стойност 2 милиона и 25 хиляди лева, съобщи кметът д-р Румен Рашев.

С парите ще бъде извършена реконструкция и модернизиране на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Пеньо и Мария Велкови” във Велико Търново и на Дома „Христо Смирненски” в село Балван. Срокът за реализиране на двата проекта е 2 години.

Кметът информира още, че е подписан и анекс към договора за безвъзмездна финансова помощ, по който бе изградена отоплителната инсталация на Археологическия музей и на регионалната библиотека.

Строително-монтажните работи са завършени и отоплителната инсталация работи, но се налага да бъде удължн срокът за включване към газоразпределителната мрежа, не по вина на общината, коментира Рашев. „Дунавгаз” не включи към мрежата си сградата в желания от нас срок, заради газовата криза, допълни градоначалникът.



Подписаният анекс е за едномесечно удължаване на срока. След приключване на ремонта по отоплителната инсталация общината ще кандидатства с нов проект за цялостната реконструкция на Археологическия музей.