19-годишен курсант от Националния военен университет “Васил Левски” извади богоявленския кръст от ледените води на Янтра във Велико Търново. Илиян Христов е родом от Лом и за първа година е в старата столица, където изучава специалността “Радиотехнически войски”. “За първи път скачам за кръста. Направих го, защото ми е интересно и за здраве. Това и си пожелавам- здраве, тъй като всичко останало се постига с малко воля”, каза младият мъж.

От другата година Илиян Христов ще продължи образованието си в Шумен, където се зарича отново да скочи за Светия кръст. Курсантът заяви, че амбициите му са да се изгради като достоен български офицер.



Над 40 курсанти и граждани влязоха в ледените води на Янтра, за да уловят богоявленския кръст. След като той попадна в ръцете на 19- годишния курсант, неговите колеги с радостни възгласи го прегърнаха и целунаха кръста за здраве. Трима от курсантите скачат в ледените води по Богоявление за трети път.



По традиция Великотърновският митрополит Григорий хвърли кръста във водата, а след това благослови късметлията и го дари с парична награда от 100 лв. Христов бе поздравен и от кмета на старата столица Даниел Панов. Ловкият курсант получи и три дни домашен отпуск от ръководството на Националния военен университет.




Със света литургия в Катедралния храм “Рождество Богородично” във Велико Търново започна честването на Богоявление. След това митрополит Григорий освети знамената на НВУ и на областната и общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Всички присъстващи бяха поздравени по случай празника от началника на НВУ бриг. ген. Пламен Богданов.

Сред уважилите празника бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, заместник- председателят на Народното събрание Иван Иванов, депутатите Евгени Стоев, Марияна Бояджиева и Милен Михов, общински съветници, ръководители на институции и десетки граждани.