ВИДЕО: Самолет излезе от пистата на Летище Варна, има пострадали
64240

Your browser doesn’t support HTML5 audio

ВИДЕО: Самолет излезе от пистата на Летище Варна, има пострадали
  • ВИДЕО: Самолет излезе от пистата на Летище Варна, има пострадали

Самолет е излязъл от пистата на Летище Варна. Двама души са ранени.

Инцидентът е станал в 10.19 ч. при кацане на самолет на авиокомпания Air Via. Машината е изпълнявала чартърен полет от Лайпциг със 172 пътници на борда. Тя излязла в рамките на 230 метра извън пистата и e спряла преди оградата.

Веднага след инцидента пътниците са били изведени от самолета. По време на евакуацията са ранени две възрастни жени, които са отведени в болница с фрактури. Те са пострадали, докато се спускали по аварийните пързалки. Едната е 71-годишна българка, а другата – германка на 81 години.

Причината за случилото се най-вероятно е бурята, която се разрази по това  време във Варна, и бързо променящият се вятър. "По информация от пилота при кацане е имало силен вятър, което е наложило машината да бъде приземена в средата на полосата. Явно пилотът не е успял да овладее положението и така се е стигнало до инцидента”, коментира от Рим транспортният министър Кристиан Кръстев. Той е категоричен, че указанията от страна на РВД и действията на летището са били адекватни. „Над полосата е имало облак, който е обърнал вятъра в най-ниската част при кацане”, добави Кръстев.

Летище Варна, което цял ден остана затворено, вече е отворено само за излитащи самолети, съобщиха за Дарик от аеропорта. Всички полети от и до варненското летище през деня бяха пренасочени към летище Бургас.



От София са изпратени два разследващи екипа - от Гражданската въздухоплавателна администрация и от Звеното за разследване на авиопроизшествия.

Други новини от Варна

Авиокомпания "Air Via" е създадена като първата частна авиокомпания в България през 1990 г. До 2005 г. тя оперира с 5 собствени чисто нови самолета Туполев Ту-154М, които са изведени от експлоатация в края на 2005 г. През 2006 г. авиокомпанията придобива 3 самолета Еърбъс А320, пише Уикипедия.

През 2007 г. компанията въвежда в експлоатация още 1 самолет Еърбъс А320. През 2010 г. към флота се добавят още два нови самолета от същия вид (регистрации LZ-MDC и LZ-MDD), а самолетът с регистрация LZ-MDT е продаден на Cyprus Airways. Така в момента авиокомпанията извършва дейността си с пет самолета Airbus A320-232 и изпълнява полети от Варна, Бургас и София.

Air Via изпълнява предимно чартърни полети по поръчка основно на германски (Thomas Cook, TUI) туроператори от и за България, както и "мокър лизинг" от името на над 60 авиокомпании.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ИНЦИДЕНТА: (източник: Impact Press Group)