Най-достъпните сезонни плодове за купувачите са ябълките и гроздето, показа проверка на Дарик на един от централните варненски пазари. Средната цена на килограм е около 2 лева, но могат да бъдат намерени ябълки и по левче, както и грозде по 1,50. Най-скъпо е стафиденото грозде без семки, което се продава за 5 лв. Най-висока е цената на вносните смокини, ягоди и малини, които можете да купите срещу 8 лева за килограм. Крушите струват между 1,50 и 2 лева, а прасковите, които почти не се откриват на пазара – 3 лв. Поскъпване има при дините, които се търгуват за 0,60 лв.

Повишение в цената има и при доматите. Килограм розови достига 3,50 – 4 лева, а зелените и консервните струват около 1,40 за килограм. Средната цена на червените е 2 лева, колкото е и тази на краставиците. Килограм зеле се продава за 1 – 1,20 лв. Същата е цената и на тиквичките, както и на червения пипер. Зелен можете да намерите за 1,50. Фасулът струва около 3 лева, а бамята 5.

Цените на зеленчуците са леко повишени тази година заради дъждовете, докато тези на плодовете са се запазили като миналогодишните, коментираха пред Дарик търговци.