Анкета с 14 000 деца между 7 и 11 години показва, че около 90 % от родителите им на предната седалка слагат колан. 80 % от децата се возят на задната седалка в автомобила, а 20 % отпред. Само 40 % сядат на повдигаща седалка и 63 % поставят колан, показват резултатите от проучването, направено като част от кампанията „С предпазен колан на задната седалка".

Инициативата е на „Солвей Соди" и се провежда с подкрепата на Община Варна, Регионално управление на образованието - Варна, ОД на МВР - Варна, БЧК - Варна, и в партньорство с институции и фирми от Варна и региона. Сред партньорите е и Дарик радио.

Проучването сред малчуганите установи и тенденция - колкото по-големи стават децата, толкова по-малко от тях закопчават колана и сядат на повдигаща седалка.

Учат варненски ученици как се слага правилно предпазен колан

Главната цел е осъзнаване на необходимостта от поставяне на коланите, което бе постигнато чрез образователна кампания: обучени бяха близо 14 000 деца от първи до четвърти клас от 50 училища във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. Това стана с участието на 230 доброволци, презентатори и координатори. Раздадени бяха 15 000 тениски. 70 000 картички бяха отпечатани, голяма част от тях са вече раздадени.



Беше проведена информационна кампания с цел да се привлече вниманието на цялото общество и най-вече на родителите към този сериозен проблем - липса на изградени навици и погрешна нагласа по отношение на пътуването без предпазен колан на задната седалка. Това се осъществява с помощта на медиите и социалните мрежи. Други средства за пропагандиране на инициативата са радио-клипове, видео-екрани, плакати и билбордове.

„Разбирам защо именно Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица 2017. Когато във Варна се започне нещо в името на децата, огромен брой сърцати хора са готови да помогнат с идеи, време, страст и ресурси. Такива са всички институции, компании, асоциации и хора, които се включиха в инициативата за безопасност на децата в автомобила. Вярваме, че нещата не приключват дотук. Разчитаме на родителите да продължат започнатото. Разчитаме и на малките инспектори по коланите - децата, че и занапред, преди да потегли автомобилът, ще проверяват дали всички пътници са с поставени колани. Ние също не спираме дотук. Имаме нови идеи. С помощта на други организации бихме могли да разширим кампанията и в други градове на България", заяви Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди", по време на заключителната за кампанията пресконференция.

На брифинга присъстваха Стоян Пасев, областен управител на Варна, Христо Иванов, зам.-кмет на Варна, гл. инспектор Петко Камбуров, началник Пътна полиция ОД на МВР- Варна, Венелин Радев, старши експерт в Регионално управление на образованието - Варна, Илия Раев, председател на Управителния съвет на БЧК - Варна,

Успехът на кампанията беше отбелязан с гала концерт снощи в Двореца на културата и спорта. Близо 4000 от преминалите обучение деца и техните родители се радваха на изпълненията на Криско, Дара, Теди Генев и Танцов ансамбъл „Девня".

Изненада поднесе автомобилният състезател Павел Лефтеров, който заедно с Мис „България" Габриела Кирова се превъртя в автомобил тренажор, за да покаже колко е важно в колата да се поставя колан.