Учат варненски ученици как се слага правилно предпазен колан
Учат варненски ученици как се слага правилно предпазен колан / netinfo

Близо 15 000 деца в над 50 училища във Варненско ще бъдат запознати с жизненоважното значение на пътуването на задната седалка в автомобила и правилното поставяне на колан. Това ще стане в рамките на кампанията „С предпазен колан на задната седалка".

Инициативата е на „Солвей Соди" и се провежда с подкрепата на Община Варна, Регионалното управление на образованието и с активната подкрепа на още няколко институции и частни фирми.

Кампанията ще обхване деца от 1 до 4 клас във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. От средата на октомври до края на ноември над 170 доброволци от „Солвей Соди" и партньори ще влизат в класовете. Чрез интерактивна презентация на малчуганите ще се обяснява колко е важно те да са на повдигаща седалка или столче и да поставят предпазния колан.

Кампанията ще бъде насочена и към родителите, най-вече заради липсата на изградени навици и погрешна нагласа по отношение на пътуването без предпазен колан на задната седалка. На малчуганите ще бъдат раздавани картички и тениски, които призовават родителите им да пазят най-ценното в живота си - децата си.

Инициативата не се базира на статистика, а на визуални констатации по варненските улици, обясни изпълнителният директор на „Солвей Соди" Спирос Номикос. Неговите наблюдения показват, че над 90 на сто от пътуващите отпред слагат колан, но ясно се вижда, че на задните седалки предпазните средства не се ползват.

„Много е вероятно хората, които слагат колан отпред в колата, да не знаят точно какви са ползите от колана. Според нас само това обяснява защо родители с колан отпред, които са готови да дадат живота си за децата си, не им слагат колан и не ги учат да го правят", коментира Номикос. Той припомни, че предпазните колани помагат за спасяване на живот и намаляват лошите последици от катастрофи.

Учат варненски ученици как се слага правилно предпазен колан
netinfo

Сред партньорите на кампанията „С предпазен колан на задната седалка" е и Дарик радио

Общината полага грижи за подобряване на градската среда, като още в началото на учебната година бяха освежени над 2500 кв. м. пешеходни пътеки, обяви кметът на Варна Иван Портних. Той разкри, че догодина ще бъде продължен проектът с поставяне на фигури на деца в реален ръст. Такива бяха поставени пилотно на 10 кръстовища в града, с цел изостряне на вниманието на шофьорите.

Догодина при реконструкциите на редица основни пътни артерии в града - като булевардите „Васил Левски", „Приморски, "Народни будители", "Мара Тасева" и др., важен акцент ще бъде изграждането на нов тип пешеходни пътеки, включително с допълнителна сигнализация - светлинна и звукова, заяви още кметът. Портних посрещна с одобрение предложението да се даде възможност на фирми да закупуват 3D фигурите, като срещу това поставят логото си върху човечетата.

3D фигури помагат на децата да пресичат безопасно

Кампанията „С предпазен колан на задната седалка" ще завърши на 30 ноември с голям концерт в Двореца на културата и спорта. По време на концерта децата и техните родите ще имат възможност да се качат на симулатор за преобръщане на автомобил и да се убедят колко значима е ролята на предпазните колани при евентуална катастрофа.

Според официалната статистика през 2015 година България е на първо място в Европа по брой на загинали при пътни произшествия. У нас загиналите на пътя през миналата година са 90 на един милион, при 51 на милион средно за Европа. Над 500 български деца на възраст между 6 и 17 години са станали жертва на катастрофи, като 50 от тях са загинали.