Протестът на футболните фенове превърна центъра на София в бойно поле. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полицаи. Феновете запалиха полицейски бус, хвърляха камъни, павета, пиратки и колчета върху служителите на реда, а те от своя страна използваха две водни оръдия. Стигна се до арести. Ранени има, както сред полицаите, така и сред протестиращите.

Част от центъра на София бе затворено за движение. Очаква се до утре сутрин, 17 ноември, движението да бъде възстановено.

Напрежението на протеста в центъра на София взе връх (ГАЛЕРИЯ)

Началото на протеста

Над 3000 футболни фенове се събраха в центъра на София преди двубоя между отборите на България и Унгария на Националния стадион „Васил Левски“. По данни на полицията най-многобройна бе групата с фенове на ЦСКА - около 1500, които блокираха движението на Орлов мост в центъра на София. Привържениците на „червените“ се събраха на стадион "Българска армия" и след това тръгнаха към Орлов мост, съпровождани от огромен полицейски кордон. В същото време откъм улица „Гурко“ се бе събрала група от около 1000 протестиращи фенове - на Левски и гости от Унгария, както и фенове на други български отбори.

Запалянковците блокираха движението в района.

Още преди началото на протеста полицията иззе пистолет, боксове, палки и спрейове на контролните пунктове около Националния стадион „Васил Левски”.



Ескалация на напрежението: Сблъсъци между полиция и протестиращи

Малко след 18:20 ч. напрежението ескалира. Протестиращите замеряха органите на реда с бомбички и запалени ракети. Последва и отговор от страна на служителите на МВР.

Полицията използва водни оръдия срещу протестиращите

Силите на реда използваха две водни оръдия, за да разпръснат запалянковците. Полицаите вкараха в употреба и лютив спрей, за да се опитат да овладеят ситуацията. От своя страна феновете започнаха да къртят павета и антипаркинг колчета и да ги хвърлят по полицаите. Повече от 15 минути ситуацията не може да бъде овладяна, след което полицията разпръсна протестиращите, събрали се на улица „Гурко“.

Изтласкане на футболните запалянковци

Впоследствие полицията изтласка протестиращите до Спортната палата на пресечката на ул. „Гурко“ и бул. „Васил Левски“. Там обаче напрежението не спадна, като събралите се фенове запалиха кофи, хвърляха колчета и павета по служителите на реда. Феновете запалиха полицейски бус и кофи за боклук. Центъра на София заприлича на бойно поле.



На място пристигнаха пожарни автомобили, както и няколко линейки. Ситуацията се успокои след 19.30 часа. Столичният кмет Васил Терзиев също дойде в района на напрежението.

Ранени и арестувани

По първоначална информация при сблъсъците са ранени както фенове, така и полицаи.

Получени са общо 19 сигнала за пострадали на протеста пред Националния стадион преди мача България - Унгария, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Някои от пострадалите са прегледани на място от екипи на Спешната помощ.



Към момента има приет един пострадал в болница „Царица Йоана – ИСУЛ“, който е напръскан със спрей. Един от ранените е приет във Военномедицинска академия с травма на главата. Други двама пострадали са приети в болница „Св. Анна“ – един със счупени костици на носа, и един с травма на главата, съобщиха от лечебното заведение.

Последваха и арести.

СДВР разполага с информация и вече са стартирани действия по издирването на виновните за вандалските действия, сред тях фенове на столични, варненски и пловдивски отбори. Част от провокаторите – ултраси, са задържани. Иззето е голямо количество пиротехника, сигнални пистолети, боксове, метални тръби и други забранени за носене на масови събирания предмети.

Затворени улици и спряно движение

Движението в широкия район около Националния стадион „Васил Левски“ е спряно. Очаква се то да бъде възстановено в ранните часове на 17 ноември, когато улиците бъдат разчистени.

Първи коментар на СДВР

Петима полицаи са ранени по време на протеста в София, съобщиха от МВР.

"Мирното начало на протестните действия бе опорочено от вандалски прояви на фенове. Въпреки отправените множество предупреждения, полицейските служители, с жилетки „Антиконфликт“ и без предпазни средства, бяха замеряни от протестиращи с павета, колчета, паркинг елементи и пиротехника. В резултат на агресията има ранени петима униформени. След сблъсъци между враждуващи агитки има пострадали и десетина фенове", обявиха от МВР.

СДВР: Петима полицаи са ранени, организаторът на протеста се разграничи от феновете

"Ние познаваме организатора. Той има уведомление в общината. Ние го познаваме, но той се разграничи от феновете, каквото и да означава това", заяви по-рано зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Кметът на София Васил Терзиев за протеста

Изключително разочарование е, че протестираме по такъв начин и си рушим града, заяви кметът на София Васил Терзиев. На въпрос защо е използвано водно оръдие от полицията по време на протеста той отговори, че това е било по преценка на органите на реда, за да не станат по-големи безобразия, каза столичният кмет. Той провери на място какви са щетите от протеста в центъра на столицата.

Не приемам когато сме призовавали да има мирен протест, нещата да ескалират по този начин, заяви Терзиев.

Кметът на София за протеста: Изключително разочарование, 14 души са ранени

Не е начинът да замерваш с камъни хората, които трябва да си свършат работата, каза столичният кмет за нападнатите полицаи. Тепърва ще се направи оглед на щетите, има изпочупени и опожарени кофи, разбита настилка и колчета, допълни Васил Терзиев.

Евроквалификацията между България и Унгария завърши при резултат 2:2. Мачът се игра без публика.

БТА/БГНЕС