Протестът на футболните фенове превърна центъра на София в бойно поле. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полицаи. Феновете запалиха полицейски бус, хвърляха камъни, павета, пиратки и колчета върху служителите на реда, а те от своя страна използваха две водни оръдия. Стигна се до арести. Ранени има, както сред полицаите, така и сред протестиращите.

Част от центъра на София бе затворено за движение. Очаква се до утре сутрин, 17 ноември, движението да бъде възстановено.

Напрежението на протеста в центъра на София взе връх (ГАЛЕРИЯ)

Началото на протеста

Над 3000 футболни фенове се събраха в центъра на София преди двубоя между отборите на България и Унгария на Националния стадион „Васил Левски“. По данни на полицията най-многобройна бе групата с фенове на ЦСКА - около 1500, които блокираха движението на Орлов мост в центъра на София. Привържениците на „червените“ се събраха на стадион "Българска армия" и след това тръгнаха към Орлов мост, съпровождани от огромен полицейски кордон. В същото време откъм улица „Гурко“ се бе събрала група от около 1000 протестиращи фенове - на Левски и гости от Унгария, както и фенове на други български отбори.

ПРОТЕСТ
Георги Димитров

Запалянковците блокираха движението в района.

Още преди началото на протеста полицията иззе пистолет, боксове, палки и спрейове на контролните пунктове около Националния стадион „Васил Левски”.

Ескалация на напрежението: Сблъсъци между полиция и протестиращи

Малко след 18:20 ч. напрежението ескалира. Протестиращите замеряха органите на реда с бомбички и запалени ракети. Последва и отговор от страна на служителите на МВР.

Полицията използва водни оръдия срещу протестиращите

Силите на реда използваха две водни оръдия, за да разпръснат запалянковците. Полицаите вкараха в употреба и лютив спрей, за да се опитат да овладеят ситуацията. От своя страна феновете започнаха да къртят павета и антипаркинг колчета и да ги хвърлят по полицаите. Повече от 15 минути ситуацията не може да бъде овладяна, след което полицията разпръсна протестиращите, събрали се на улица „Гурко“.

Протестът на фенове в центъра на София ескалира
БГНЕС

Протестът на фенове в центъра на София ескалира
БГНЕС

Изтласкане на футболните запалянковци

Впоследствие полицията изтласка протестиращите до Спортната палата на пресечката на ул. „Гурко“ и бул. „Васил Левски“. Там обаче напрежението не спадна, като събралите се фенове запалиха кофи, хвърляха колчета и павета по служителите на реда. Феновете запалиха полицейски бус и кофи за боклук. Центъра на София заприлича на бойно поле.



На място пристигнаха пожарни автомобили, както и няколко линейки. Ситуацията се успокои след 19.30 часа. Столичният кмет Васил Терзиев също дойде в района на напрежението.

Протестът на фенове в центъра на София ескалира
Георги Димитров

Ранени и арестувани

По първоначална информация при сблъсъците са ранени както фенове, така и полицаи.

Получени са общо 19 сигнала за пострадали на протеста пред Националния стадион преди мача България - Унгария, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Някои от пострадалите са прегледани на място от екипи на Спешната помощ.



Към момента има приет един пострадал в болница „Царица Йоана – ИСУЛ“, който е напръскан със спрей. Един от ранените е приет във Военномедицинска академия с травма на главата. Други двама пострадали са приети в болница „Св. Анна“ – един със счупени костици на носа, и един с травма на главата, съобщиха от лечебното заведение.

Протестът на фенове в центъра на София ескалира
БТА

Последваха и арести.

СДВР разполага с информация и вече са стартирани действия по издирването на виновните за вандалските действия, сред тях фенове на столични, варненски и пловдивски отбори. Част от провокаторите – ултраси, са задържани. Иззето е голямо количество пиротехника, сигнални пистолети, боксове, метални тръби и други забранени за носене на масови събирания предмети.

Затворени улици и спряно движение

Движението в широкия район около Националния стадион „Васил Левски“ е спряно. Очаква се то да бъде възстановено в ранните часове на 17 ноември, когато улиците бъдат разчистени.

Първи коментар на СДВР

Петима полицаи са ранени по време на протеста в София, съобщиха от МВР.

Протестът на фенове в центъра на София ескалира
БГНЕС

"Мирното начало на протестните действия бе опорочено от вандалски прояви на фенове. Въпреки отправените множество предупреждения, полицейските служители, с жилетки „Антиконфликт“ и без предпазни средства, бяха замеряни от протестиращи с павета, колчета, паркинг елементи и пиротехника. В резултат на агресията има ранени петима униформени. След сблъсъци между враждуващи агитки има пострадали и десетина фенове", обявиха от МВР.

СДВР: Петима полицаи са ранени, организаторът на протеста се разграничи от феновете

"Ние познаваме организатора. Той има уведомление в общината. Ние го познаваме, но той се разграничи от феновете, каквото и да означава това", заяви по-рано зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Кметът на София Васил Терзиев за протеста

Изключително разочарование е, че протестираме по такъв начин и си рушим града, заяви кметът на София Васил Терзиев. На въпрос защо е използвано водно оръдие от полицията по време на протеста той отговори, че това е било по преценка на органите на реда, за да не станат по-големи безобразия, каза столичният кмет. Той провери на място какви са щетите от протеста в центъра на столицата.

Не приемам когато сме призовавали да има мирен протест, нещата да ескалират по този начин, заяви Терзиев.

Кметът на София за протеста: Изключително разочарование, 14 души са ранени

Васил Терзиев
БТА

Не е начинът да замерваш с камъни хората, които трябва да си свършат работата, каза столичният кмет за нападнатите полицаи. Тепърва ще се направи оглед на щетите, има изпочупени и опожарени кофи, разбита настилка и колчета, допълни Васил Терзиев.

Евроквалификацията между България и Унгария завърши при резултат 2:2. Мачът се игра без публика.

БТА/БГНЕС