Новият позитивен лекарствен списък е в сила от 1 юни тази година, съобщават от НЗОК. Ще бъдат изписвани лекарства за домашно лечение,  заплащането на които касата ще поема напълно или частично. Рецепти, издадени след 1 юни тази година, които съдържат отпаднали от позитивния лекарствен списък медикаменти, няма да се изпълняват от аптеките и няма да бъдат заплащани от НЗОК. Рецептите, които съдържат липсващи в новия позитивен списък лекарства, ще бъдат изпълнявани от аптеките и заплащани от здравната каса, само ако са издадени преди 1 юни тази година. Списъкът на отпадналите от позитивния списък лекарства е на разположение на лекари и аптеки. 

Здравноосигурените лица, които вече се лекуват по програмите за множествена склероза, хронични вирусни хепатити и цирози са включени в листите на чакащите пациенти, подали документи за периода от 2007 до края на месец юни 2008 г. Те следва да представят актуализираните си документи в Районната здравноосигурителна каса за разглеждане и одобрение на протоколите до края на месец юни 2009 година, уточняват от касата. Актуализираните документи са заявление - оригинал на протокола с отразени назначения по него. Документите ще бъдат разгледани по реда на подаването им в Регионалните  здравни каси.    От НЗОК посочват, че в листите на чакащите пациенти са включени и подалите документи за периода от средата на до края на 2008 г., които следва да представят актуализираните си документи в РЗОК до края на месец юли 2009 г. Здравноосигурените лица, които вече се лекуват по тези програми, ще получат служебна заверка на протоколите си от комисията по скъпоструващо лечение, за да завършат пълния курс на лечение.

За целта е необходимо да представят в РЗОК само оригинала на протокола, по който са отпуснати лекарствата им, не е задължителен пълния набор от документи, уточняват от НЗОК. Пациенти, лекувани по всички настоящи програми за скъпоструващо лечение, чиито документите са постъпили в НЗОК от началото на тази година до 13 май, при условие че продуктите, с които се лекуват са включени в новия лекарствен списък, не трябва да представят допълнителни документи в РЗОК. Те ще бъдат разгледани служебно в централното управление на НЗОК. От касата уточняват, че ако лекарството не влиза в новия списък, пациентът трябва да смени курса си на лечение, за да получава частично или пълно заплащане на медикаментите си от касата. В този случай той трябва да се обърне към лекуващия си лекар. С влизането в сила на новия позитивен лекарствен списък няма да има листи на чакащите по програмите за скъпоструващо лечение, уточниха още  от Националната здравноосигурителна каса.