Окосени площи, почистени от бурени и саморасли храсти, възможност за пълноценно ползване на съществуващата алейна мрежа, за нормално израстване и уплътняване на масивите. Това е само първи етап от поддържането на Парка „Боровец”. Етап, който обхваща частта, заключена между едноименната улица, подхода за Паметника на българо-руската дружба и бившия туристически дом. Там теренът е разделен на 16 парцела от по 5 дка, а фирмите „Униел”, „Мекс” и „Маринов газ” поеха инициативата на Община Търговище, „запретнаха ръкави” и се включиха във възстановяването и опазването на парка. Те работят на доброволни начала.

Община Търговище извършва организиране и прибиране на отпадъчната растителност. Инициативата се подкрепя и от други фирми, които тепърва съобразно възможностите и времето си ще започнат работа по терените. Над тях общинската фирма БКС почиства главната алея и подхода – стълбище, стигайки над Първо СОУ – Търговище. Съвместно с ученици от гимназията бе извършена и оборка на района. Съществува идея за създаване на открито и на „зелено училище”. В близост общинската фирма „Флора” почиства и облагородява парка около езерото „Борово око”. Благодарение на нейните усилия и грижи вече е възстановен водопадът. Алеите са обновени. Разчистена е излишната храстова растителност. Налице е ново залесяване и зацветяване, за което помагат и възпитаниците на Второ СОУ - Търговище. Възстановени са и характерните за парка водни лилии, а пейките са боядисани и обновени.

Общата картина допълват от фирма „ЕМУ”, които окосиха градската градина над реката, в близост до бившата Механа. Вече започна и ежедневното поддържане на парк "Юкя".